петък, 7 януари 2022 г.

Разнобой в мнозинството, ИТН скочи срещу зеления сертификат като вход за парламента

  

Разнобоят в мнозинството за зеления сертификат продължава, както и упорството на "Има такъв народ" да одобри решението за влизане в сградите на парламента само с документ за ваксина, преболедуване или тест.

По време на дебатите за приемането на новите условия за достъп до НС предишният председател на НС Ива Митева разкритикува проекторешението на ПП като неиздържано юридически. Точката бе вкарана извънредно в дневния ред, след като проектът бе приет от здравната и правната комисии, също на извънредни заседания.

Според депутатката от ИТН няма как да се ограничат конституционните правомощия на народните представители да заседават в пленарната зала и да участват в комисиите.

Какво става, ако откажат тестове и не са ваксинирани, а са длъжни да присъстват на заседанията? Няма как да им забраним да влязат в сградата и да упражнят конституционните си правомощия, предупреди юристката от партията на Слави Трифонов.

"Това, което виждаме днес, показва, че продължаваме да приемаме актове, които след това КС обявява за противоконституционни", констатира тя.

Митева изреди още недостатъци в прибързаното, според нея, проекторешение. Според нея не е ясно дали парламентът има предвиден бюджет за поемането на тестовете на администрацията и журналистите, както и дали НС ще открива пункт пред Народното събрание с лаборанти в него.

Тя се възмути, че тестовете за сътрудниците на депутатите също ще бъдат безплатни, при положение, че народните представители и парламентарните групи получават за тях средства, тъй наречените "две трети".

"Има умрели ваксинирани, аз разбирам, че това ви е наредено и от кого ви е наредено. Вие предизвиквате гражданска война", реагира Елена Гунчева от "Възраждане", като се обърна към председателя на НС Никола Минчев, че той бил "от американското посолство".

Председателят на здравната комисия Антон Тонев от ПП се възмути, че неспециалисти коментират теми, от които не разбират, а Костадин Ангелов от ГЕРБ обясни на "Възраждане" каква е задачата на ваксината. 

"Няма как да толерирам изказване, че болните, които са ваксинирани, умират. Тоест, вие казвате, че ваксините не работят. Те имат около 92% степен на ефикасност, което означава, че от 100 ваксинирани 8 ще бъдат незащитени. Точно те могат да се разболеят от COVID с всичките последствия, останалите 92 на сто ще са живи и здрави. Те могат да се разболеят, но няма да постъпят в болница и няма да загубят живота си", заяви бившият здравен министър.

От ГЕРБ отбелязаха още, че ИТН са разнищили правилата за влизане със зелен сертификат, предложени от ПП, и попитаха - не си ли говорят в коалицията.

Новините от днес и със задна дата