събота, 29 януари 2022 г.

Христо Иванов: Усещането ми е за нови парламентарни избори

 

 Христо Иванов остава начело на "Да, България" въпреки подадената от него оставка след парламентарните избори през ноември миналата година. Решението беше взето на Национална конференция на партията днес. Иванов беше единствен кандидат за лидерския пост. Подкрепата си за него са дали 692-ма делегати, 14 са били против, а 42-ма са се въздържали.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов допусна, че не е изключено да има предсрочни парламентарни избори."Не съм врачка, но това ми е усещането", заяви той в доклада си на Втората национална конференция на партията, като очерта колко сложна е управляващата коалиция.

"Ние сме малките в тази коалиция, тя е много сложна" - анализира Иванов четворната управленска формула. "Тя противоречи на всички закони на нормалната политическа логика, с изключение на един - криза", оправда сформирането ѝ Христо Иванов.

И очерта предизвикателството в следващите три години - да не допуснат завръщането на статуквото.

"Който си мисли, че това може да се случи без Гешев, бърка. Докато този човек е главен прокурор, възможността в България да разделим индивидуалните казуси от политическото представителство, няма да сработи. Ние сме готови да водим диалог, но да, Гешев трябва да си ходи. И най-добре е да последва примера на един по-умен човек от себе си - г-н Цацаров", призова Иванов.

От ролята на кибици да се превърнем в активни играчи в геополитиката, в НАТО и ЕС. В НАТО сме, хора, и то е при нас, да не сме кибици в геополитиката, призова в доклада си лидерът на партията.

На форума се очаква Христо Иванов да бъде преизбран на поста, макар и хвърлил оставка, тъй като други кандидатура няма. 

Обясни, че е приел номинацията, защото го разбира като "довършване на работата". "И ще си я довърша", обеща Христо Иванов.

"Приемам номинацията с благодарност и със съзнание, че ще си довърша работата", каза той пред участниците в конференцията, които се събраха традиционно в залата на столичен мол.

Христо Иванов си направи самокритика за провала на "Да, България" на изборите и отново пое отговорността.

"Последните две години бяха шокови за организацията и за страната. Загубихме онази доза контакт на която бяхме свикнали, вътрешен диалог. Организацията нарасна, организационният модел не можа да понесе това, и комуникационният модел също. И това доведе до напрежение. Последната година беше шокова за България и за нас", отчете лидерът в оставка.

"Подадох оставка, защото ние не можахме да реагираме на този изключителен пъзел или букет от предизвикателства, които се изправиха пред нас", констатира той.

И продължи, че ДБ е наложила своите теми за централни на политическия терен, "но не можахме да реагираме адекватно на появата на новия политически играч", отбеляза той по отношение на "Продължаваме промяната". Не можахме да реагираме адекватно на комбинацията президентски и парламентарни избори и отговорността за това е моя, така че, поех отговорност и я нося", отново заложи на самокритика Иванов.

"Трябва да се научим да бъдем големи, ние сме свикнали да бъдем малки", обърна се към съпартийците лидерът.

"Декомунизацията и лустрацията остават на дневен ред, демократичната общност трябва да се разтвори и да интегрира българските турци и малцинства", очерта той целите. "Трябва да се противопоставим на модела на етническа капсулация", добави Иванов и изрази неприятното си впечатление, че в новата власт на високи постове няма назначени хора с турски имена.

Христо Иванов очерта мястото на "Да, България" в политическата координатна система.

"По оста дясно-ляво - дясно, такава е България. По оста либерално-консерватизъм - център. Център-дясно", обобщи Иванов.

"По оста Изток-Запад - Запад, да, но все повече у дома", добави той за външната ориентация.

Христо Иванов призна още за съществуващото напрежение в коалицията, състояща се от три партии - "Демократична България".

Той благодари на министрите на "Да, България", а към правосъдната министърка Надежда Йорданова специално добави: "Както се казва, цветя няма да подарявам, защото е рисковано", визирайки букета, с който я посрещна на първия ВСС главният прокурор Иван Гешев.

"Да погледнем по друг начин на нашия национален бранд. Какво е България? Шопската салата, Балкантурист, не казвам нищо лошо, но това са нещата, които ни карат да се гордеем или смущаваме. Нашият национален бранд трябва да носи надежда, да внушава амбиция, България трябва да стане другото име на надеждата", заръча на своите лидерът на партията.

Законодателните приоритети на "Да, България" са промените в закона за съдебната власт, разделянето на КПКОНПИ и поправките в Конституцията.

"Започнахме като стартъп от любители, но вървим към реален политически играч. Това е огромно предизвикателство, минахме през своите грешки, изградихме ДБ", обобщи още Христо Иванов.

След неговия отчетен доклад форумът бе закрит за медиите.

Новините от днес и със задна дата