петък, 7 януари 2022 г.

Стреляли са по Духтевата къща с големи оловни сачми

 

Служителите на Хидрометеорологична обсерватория - Бургас, която се помещава в Духтевата къща в Морската градина, съобщиха за брутален и опасен вандализъм, съобщават от община Бургас.

По случая вече работи полицията. За да може по-бързо да бъдат установени извършителите, Община Бургас публикува видеокадри с група млади мъже, сред които е и вероятният стрелец по сградата. Ако имате полезна информация, съобщете я на 112.

На 1 януари метеорологът, който застъпва на смяна, открива 2 дупки в прозорец на първия етаж. Впоследствие още 4 в предната фасада. Работещите в Духтевата къща са открили и сачми. По техни думи диаметърът им е 10 милиметра - 1 сантиметър.

Метеоролозите са притеснени, тъй като дават денонощни дежурства. Можело е да пострада фатално някой от тях или пък случаен минувач, допълват от общината.

А Духтевата къща е един бургаски символ на доброто.

В нея е живял и отгледал децата си един от най-талантливите ландшафтни архитекти на България - Георги Духтев. Под неговите грижи през миналия век са се развивали и разраствали Морската градина на Бургас, както и много от парковете в София.

През последните 10 години Община Бургас два пъти прави сериозни ремонти в Духтевата къща, за да я съхрани за поколенията.

Новините от днес и със задна дата