петък, 7 януари 2022 г.

Президентът на Казахстан нареди да се стреля без предупреждение срещу протестиращи и благодари на Путин за подкрепата (видео)

  

Ден след пристигането на военни сили, ръководени от Русия, казахсатнският президент Касъм-Жомарт Токаев направи телевизионно обръщение към нацията и заяви, че е е наредил на силите за сигурност да откриват огън без предупреждение при нарушаване на реда и предупреди, че тези протестиращи, които не се предадат, ще бъдат "ликвидирани". 

Близо 20 000 протестиращи определени като "бандити" атакуваха финансовата столица Алмати и рушат държавна собственост, каза в телевизионно обръщение президентът.

Той заяви, че миротворческите сили от Русия и съседни страни са пристигнали по молба на Казахстан и са временно в страната, за да гарантират сигурността.

Токаев благодари също на руския президент Владимир Путин, както и на лидерите на Китай, Узбекистан и Турция за тяхното съдействие в потушаването на размириците.

"Благодаря специално на руския президент Владимир Путин. Той се отзова бързо и преди всичко по един дружески начин на моята молба", допълни казахстанският президент, цитиран от Франс прес.

Токаев отхвърли всяка възможност за преговори с протестиращите и обеща "ликвидиране" на "въоръжените бандити" след няколко дни на кървави размирици в страната.

Тяхната ликвидация "ще бъде завършена скоро", добави президентът в телевизионно обръщение. Според Токаев най-големият град в страната Алмати е бил атакуван от "20 000 бандити" с "ясен план" и "високо ниво на бойна подготовка". 

"В чужбина звучат призиви към страните да проведат преговори за мирно решаване на проблемите. Каква глупост. Какви преговори може да има с престъпници, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и подготвени бандити", каза казахстанският президент, цитиран от ТАСС. Президентът обаче не е изложил никакви доказателства за твърденията си.

Той отбеляза освен това, че става дума "както за местни, така и за чуждестранни" бандити, които нарече "професионални саботьори".

Токаев каза, че "именно свободните медии и някои хора в чужбина са тези, които играят ролята на подстрекатели" на тази криза.

"Антитерористичната операция продължава, екстремистите не са сложили оръжие. Тези, които не се предадат, ще бъдат ликвидирани", каза казахстанският президент, признавайки, че "остава още много работа, за да се извлекат уроците от трагедията".

Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение.

По данни на властите, в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати.

Миротворците от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) съвместно с правоохранителните органи на Казахстан поеха изцяло контрола върху летището на град Алмати, съобщи говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия - повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 "Руслан", денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС. Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия, уточни Конашенков.

Всички военни от руския контингент са минали специална подготовка и притежават опит от реални бойни действия. Действията на миротворците от ОДКС в Казахстан се ръководят от командващия Въздушнодесантните войски на Русия генерал-полковник Андрей Сердюков, добави говорителят.

Новините от днес и със задна дата