понеделник, 17 януари 2022 г.

Тъпченето с имуностимуланти е бомба със закъснител

 Тъпченето с имуностимуланти е бомба със закъснител

Безразборната употреба може да отключи автоимунни заболявания, предупреждава д-р Мария Ивановска
В паниката около ковид пандемията млади и стари се тъпчат с имуностимуланти. Идеята е, че употребата им ще поддържа имунитета ни във върхова форма. Така той ще може да даде отпор на инфекциите, вирусите и бактериите. А и през зимата, наред с COVID-19, върлуват грип и още куп вируси. Добрите намерения обаче често създават огромни рискове за здравето ни.
Затова и специалистите с тревога отчитат настоящия бум на употребата на имуностимулиращи продукти. Според тях в повечето случаи хората използват добавки за повишаване на имунитета, без реално да има нужда от тях, отбелязва д-р Мария Ивановска, която е научен изследовател към научноизследователския институт на МУ - Пловдив и главен асистент в университета. Тя е и лекар специализант по клинична имунология в Университетската болница „Св. Георги“ - Пловдив. Като специалист в областта си тя е категорична, че употребата на имуностимуланти може да се окаже изключително вредна за организма, когато той няма нужда от тях. В такива случаи свръхактивирането на имунната система може да доведе до отключване на автоимунни заболявания като лупус, артрити и други. Затова според д-р Ивановска приложението на различни продукти от този тип трябва да се случва само след провеждане на специални изследвания, които да докажат евентуална необходимост за това. Такива тестове са: флоуцитометрията (имунофенотизпизация на Т, Б , естествени клетки убийци- NK клетки) , изследването на хуморален имунитет (ИгА, ИгМ, ИгГ, ИгЕ), изследването на комплементни фракции (C1, C3, C4 и др.), фагоцитоза (NBT тест) и др. Д-р Ивановска обяснява, че всички тези изследвания се правят след вземане на венозна кръв. За резултатите съществуват референтни граници, съответстващи на възрастта, като стойностите задължително се тълкуват от клиничен имунолог. Важна е и фамилната анамнеза, и статусът на пациента. Изброените тестове могат да докажат наличието на имунни дефицити, които определят нужда от изкуствено подсилване на имунната защита на организма.
По този повод д-р Ивановска уточнява, че понятието имуностимуланти е пряко свързано с имунотерапията и имуномодулацията. Според научното определение имунотерапията е съвкупност от методи за осигуряване на специфичен изкуствен пасивен или активен имунитет с цел повлияване и корекция на патогенетични имунни механизми в развитието на инфекциозните и неинфекциозните заболявания.
Имуномодулацията пък е подход за повлияване на нарушенията в имунната система. В този смисъл имуномодулаторите са вещества с инхибиращ или активиращ ефект върху различните звена на имунната система. Д-р Ивановска уточнява, че според ефекта върху имунната система имуномодулаторите се разделят на имуностимулатори и имуносупресори. Имуностимулаторите са вещества, които повишават непълноценния хуморален или клетъчен имунен отговор до физиологичната норма. От друга страна, имуномодулаторите могат да се разделят на такива от естествен и изкуствен произход.
Лекарствените продукти с естествен произход могат да са такива с животински произход (като например имуновенина) или с бактериален („Респивакс“, „Дентавакс“, „Уростим“ и др.). Друг техен вариант са растителните алкалоиди. От другата страна стоят синтетичните продукти, към които спадат „Изопринозин“, както и производните на инозин и т.н.). За продуктите на растителна основа д-р Ивановска обяснява, че отново могат да имат същата роля като лекарствените, т.е. да са имуномодулатори. Към тази група спадат много от познатите ни като имена билки - женшен, ехинацея, котешки нокът, прополис и други антиоксиданти като витамините А, Ц, Е, витамин Д3, коензим Q, както и микроелементите цинк, магнезий, селен и др.
За прополиса, който много от нас познават като достъпен продукт на пазара, д-р Ивановска казва, че е доказан имуностимулатор. Той може да се използва в различна лекарствена форма, но не препоръчва използването му, без да е направена предварителна консултация и изследвания при клиничен имунолог. Обяснява, че това се налага, тъй като всяко едно вещество с имуномодулиращ ефект може да доведе до свръхактивиране или напрегнат имунитет, което, от своя страна, води до активиране на Б-клетките, възможна продукция на автоантитела и отключване на автоимунно заболяване. Това най-често се случва при хора, които имат в семейството си роднини с автоимунни заболявания.
Поради тази причина имунологът смята, че при доказани нарушения в имунната система, след консултация с клиничен имунолог, се препоръчва използване само на регистрирани лекарствени продукти. Използването на чайчета или добавки, които не са минали необходимата проверка и не са регистрирани като лекарствени продукти, може да навреди на имунната система и да доведе до нежелани странични ефекти, категорична е д-р Ивановска.
В този смисъл, за да гарантираме добрата форма на имунната си система, тя препоръчва да заложим на здравословна и балансирана диета,
вместо да посягаме към домашните чудодейни отвари. „Може да сме спокойни само ако се храним здравословно, с разнообразна храна, богата на фибри и без трансаминази. Практикуването на спорт и спокойствие в средата, в която живеем и работим, е ключ към добрата имунна защита“, подчертава специалистът.
Д-р Ивановска съветва никога да не се приемат лекарствени или растителни продукти без предварително изследване и консултация със специалист. Това е от особено значение при децата, при които в последните години наблюдаваме бум в използване на добавки за повишаване на имунитета, без да има индикации за необходимост от тях. Затова тя апелира родителите да наблюдават децата си дали боледуват често. Съветва ги да се ориентират към специалист, ако малчуганите са били диагностицирани с шест или повече отита през последната година или две и повече пневмонии. Необходимостта от хоспитализация или приложение на венозен антибиотик също може да е причина да се потърси мнение на специалист. В този случай родителите могат да се обърнат към педиатър, който да ги насочи към клиничен имунолог. По този начин ще се направят всички необходими изследвания в зависимост от възрастта на детето и чак тогава то ще се лекува, ако е нужно.
Д-р Ивановска съветва родителите да не изпадат в паника от леките вирусни или бактериални инфекции. Тя уточнява, че за детето е съвсем нормално да боледува, когато посещава ясли, градина или училище, поради незряла имунна система. Обяснява, че през всеки месец от развитието си детето получава нови компоненти на имунната си система и с възрастта ще израсне тези състояния, за да получи добра и функционираща имунна система.
Може да си докараме цитокинова буря при ковид
Имуностимуланти се взимат, когато сме здрави. Ако вече сме заразени с коронавирус, тяхната употреба създава големи рискове. Тогава ковид инфекцията протича с особено активиране на имунната система и това може да доведе до цитокинова буря. Това предупреждава често имунологът акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
"Така че това, което трябва да правим, е, когато сме здрави, да пием витамин D, витамин С, това е мелатонин, селен, цинк, те са мощни антиоксиданти, засилват борбата срещу агресивните кислородни молекули, които са токсични. Това са му давали на Доналд Тръмп и в комбинация с ремдесивир и с изкуствено създадени в лаборатория антитела, които са насочени към вируса, това е бъдещето на цялото лечение на коронавируса“, казва акад. Петрунов.
Имуностимулаторите от бактериален характер, а не от растителен имат най-добър ефект, защото засилват нашия естествен имунитет, който природата ни е дала, подчерта още академикът.

Новините от днес и със задна дата