неделя, 30 януари 2022 г.

Стефан Янев: Призивът "Хайде, НАТО да идва" слага кръст на българските въоръжени сили! А българските въоръжени сили не са ли натовски, г-н Янев?

  

Военният министър Стефан Янев отрече за пореден път у нас да идват чужди натовски войски на фона на анонса на американския президент Байдън, че ще изпрати 8500 американски военни в Източна Европа. Стефан Янев повтори решението на българското правителство за охрана на източния фланг на НАТО с български военни части на наша територия и под българско командване.

В същото време преди два дни премиерът Кирил Петков заяви от Брюксел, че именно с чужди натовски сили ще попълваме дефицита в нашия батальон. Думите му не бяха потвърдени от министъра на отбраната.

"България е суверенна държава и решенията се взимат тук в София, на българска територия, съобразно българския национален интерес. Какви преговори ще има, ще стане ясно допълнително и дали има нужда от някакъв вид усилване - когато е ясна задачата и състава на този батальон, дали има нужда.

Но разговори от типа на "ние искаме да дойдем тук с едни войски", без значение кой ще го каже, САЩ, Великобритания, Франция или Германия, това става с решение на българското правителство", каза министърът на отбраната в интервю по бТВ. 

"А решението на българското правителство е на територията на България да се разположат български войски, разполагане не означава, че те ще правят нещо по-различно, освен че ще интензифицират своята подготовка. Българските войски също са съюзнически войски, българският войник е войник на НАТО. Така че по какъв начин държавата ще разполага и строи собствената си отбрана, зависи от суверенните решения на българската държава", категоричен беше Стефан Янев.

"Българското правителство счита, че е целесъобразно тази мярка да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски на българска територия с българско командване", повтори той.

Янев отбеляза, че напоследък в обществото се чува призивът "Хайде, НАТО да идва". Министърът на отбраната не скри, че не одобрява подобен апел. "Хайде, НАТО да идва" означава, че слагаме кръст на собствените си въоръжени сили", коментира Янев.

Министърът на отбраната коментира още, че при кризата Русия-НАТО и Русия-САЩ водят ултимативни разговори.

"Тази криза в отношенията и начинът, по който се поднасят и дискутират, дава усещането, че по-скоро се разговаря с ултиматуми и неприемливи послания, които не помагат на дипломатическите усилия да се реши тази криза", смята Янев. "Понякога не си даваме сметка, че думите са изключително важни, нека да бъдем внимателни и обрани в това, което говорим, в решенията, които взимаме, да дадем път на дипломацията. И с нашето говорене и с предстоящи действия, които обсъждаме, че потенциално можем да вземем, да не стане така, че ние всъщност допринасяме за точно тази войнствена риторика и потенциални решения, които нагнетяват напрежението и не помагат на дипломацията", коментира Янев.

Стефан Янев обясни още, че в момента няма бойни кораби в Черно море, а учения са планирани през март. Провеждат се и съвместни учения на полигона в Ново село край Сливен с участието на 200 американски военни, отговори той на въпроса колко са бойците на американската армия в момента у нас. 

А българските въоръжени сили не са ли натовски, г-н Янев?    

Присъединяване на България към НАТО

Новините от днес и със задна дата