неделя, 30 януари 2022 г.

Цунами от фалити: България не помни такъв ужас

 

Поне 150 хотела в страната хлопнаха кепенци и вече са обявени за продан. Основните причини са липсата на туристи заради COVID рецесията и огромните разноски заради драстичния скок на сметките за ток и газ, показа проверка на „Монитор“.

„Хотели масово се продават в цялата страна, тъй като всеки гледа да се отърве от тази среда на несигурност за туристическия бранш“, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Според него зимният сезон засега върви добре, но заради липсата на стиковка между институциите за антиковид мерките, има анулирани резервации на туристи от Турция и Израел. В София се търсят купувачи за близо 50 хотела.

Продават се от хостел на ул. „Раковски“ за 1 млн евро, до хотел в кв. „Гео Милев“ за 4 млн. евро, сочат обявите на агенциите за недвижими имоти.

28 хотела в Пловдив се продават от банки, частни съдебни изпълнители или агенции за недвижими имоти. Първопричината са въведените ограничения по повод Ковид–19, но окончателната гилотина за хотелиерите и там са скъпите ток и газ.

Така малкият и средният бизнес е бил принуден да освободи персонала и да затвори в очакване на по-добри времена. Това съобщи председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ Еню Енев. Той уточни, че всички от обявените за продан хотели са в чертите на град Пловдив. 24 от тях са в централната градска част, а останалите – в кварталите на Пловдив.

„Големи търговски обекти се правят с банкови кредити. И кое по-напред – дали да се мисли за заплати и осигуровки, дали да се мисли за пари за оборотни средства, а като сложим и лихвите за банковите кредити, то става абсолютно непоносимо да се работи. И на хората, при които ножът е опрял до кокала, какво им остава? Да освободят персонала, да отиде персоналът към трудовата борса, или да се пренасочат към други браншове, а те самите да затворят или да фалират“, коментира Енев.

По думите му за голямо съжаление колегите му, които вече са обявили обектите си за продан, преди това са опитали всички средства, за да спасят бизнеса си. „Но въпреки това не са успели и търговските обекти са обявени за продан. Към тези цифри, които споменах, да прибавим още и ресторанти, и малки обекти като магазинчета…

Нещата са трагични. Ние като бранш сме най-пострадалите от рестрикциите, които правителството налага вече трета година. Ковид вълна след ковид вълна, затваряне след затваряне. Губим квалифициран персонал, липса на такива кадри, падане на нивото на обслужване – това е една въртележка и спирала, които ни дърпат надолу“, каза още Еню Енев.

Той е категоричен, че единственият начин е хората да се ваксинират, за да могат спокойно да посещават заведения и хотели. По думите му мярката 60/40 на подпомагане вече не е актуална и реално не е в помощ на хотелиерите и ресторантьорите.

„И цената на тока, и цената на газа, при спад на оборота, за да докажеш ти 40%, това означава, че останалото всичко се изяжда от цената на електроенергията на заплатата и осигуровките, както и цените на хранителните продукти, които скочиха неимоверно нагоре.

Всичко това, като се натрупа, означава, че за да заработи тази мярка, тя трябва да бъде не 60/40, а трябва има доказване на 20% спад на оборота от предишния период. Е, не става, не върви! Как да запазим работниците си, как да им дадем заплати, като не влизат хора!“, казва още Еню Енев.

В района на Варна 40 обекта също търсят нови притежатели. Въпреки че и в морската столица рядко се стига до действителни покупко-продажби, интерес към хотелите там има, най –вече към този момент поради положителното им местонахождение.

Около вилните зони на Варна или Златни пясъци и периферията има интерес от клиенти, които от вътрешността на страната идват към Варна с цел да влагат или към момента търсят информация с цел да създадат крачката си, тъй че растежът на тези запитвания е в действителност голям, твърдят брокери.

Според тях заради рецесията в хотелиерския отрасъл част от вложителите не крият, че в случай че закупят парцела, биха сменили неговото предопределение. Според брокери някои от хотелите могат да се трансформират в хосписи или първокласни жилищни сгради.

По Южното Черноморие пък се продават предимно малки семейни хотели, като според брокери цените им варират от 600 до 850 евро за квадрат.

Последствията от пандемията са видими и в триетажна жилищна сграда в Приморско, която е изпълнявала ролята на място за настаняване. Хотелът е пуснат в продажба на 20 януари за 249 552 лева.

Още по-пострадали пък се оказват две места за настаняване в съседния курорт Несебър. Единият хотел е с размери 1290 квадратни метра и се продава за 1 059 776 лева. Вторият пък достига колосалната сума от 21 584 707 лева за своите 13 938 квадрата. Обектите в морския град са пуснати в продажба през първия месец на 2022 г. През януари тази година на търг са обявени още два хотела във Велико Търново за 240 000 и 360 720 лева.

„Има обявени хотели за продажба основно по курортите по две основни причини - проблемите с пандемията и ограниченията, наложени по отношение на работата“, коментира брокерът Наско Атанасов. По думите му обемът на продаваните обекти в зимните курорти е по-малък, тъй като самите те са по-малко от летните дестинации. В Централна България пък се продават значителен брой къщи за гости.

Показателни за определянето на цената на дадено място за настаняване са големината на обекта, броят на леглата, типовете стаи и допълнителните обслужващи помещения като ресторанти и спа центрове.

„Хотелиерите обикновено прибягват до услугите на оценители, които да направят оценка на имота като сравнителна стойност с други подобни обекти и такава на хотела като работещо предприятие на база предходни години“, обобщи той.

27 хотела и места за настаняване на туристи се продават в Старозагорска област, показва справка в интернет пространството за недвижимата собственост.

Оферти за различни по големина обекти има както в малки селища и градчета като Раднево и Гълъбово, така и в известни курорти. Цените са разнообразни, най-високата е от 2,4 млн. евро в курорта Овощник край Казанлък, където на тезгяха са извадени 1553 кв. м разгърната застроена площ и двор от 15 дка с парк.

Според продавача обектът е подходящ за хотел-казино, санаториум, старчески дом, медицински център и други. Някои от другите предложени на пазара са в недовършен вид. На цена от 1 170 000 евро е предложен и култовият преди време хотел „Извор“ в Старозагорски минерални бани, едно от най-предпочитаните от чужденци местенца. Пак край Казанлък се оферира и парцел от 21 дка за изграждане на спа комплекс, цената обаче не е обявена официално.

На територията на Старозагорски минерални бани се продават половин дузина обекти сред тях са комплекс „Щастливците“ за 998 000 евро и комплекс с ресторантска  градина за  200 души за 600 000 евро. За 300 000 евро се предлага и хотел, строен преди 4 десетилетия край село Пчелиново в близост до прохода Хаинбоаз.

В разгара на зимния сезон в района на най-големия ски курорт у нас – Банско, хотели също излизат на пазара. Така например четириетажен апартаментен комплекс със 181 стаи се търгува за 2 303 629 лева. Въпреки очакванията, че заради високите цени на електроенергията и природния газ функциониращи хотели спират работа и се пускат в продажба, то въпросният имот всъщност така и не е функционирал – вероятно заради COVID пандемията той така и не е бил напълно завършен и не е посрещал гости.

4 млн. за „Казанлък“, чийто партер е изографисан от Дечко Узунов
За продан е обявен емблематичният и едноименен някогашен хотел на „Балкантурист“ в центъра на Казанлък, обектът обаче липсва в агенциите и за офертата се разбира само от огромен транспарант на покрива .Неофициално се говори за цена от 4 млн. лв. Емблематичният хотел „Казанлък“ е  някогашната градска перла и гордост, открита в навечерието на домакинството на Казанлък на 15-ия световен шампионат по парашутизъм, който събира парашутисти от десетки страни по света.

Градежът на хотела започва в средата на 70-те години, когато  за целта са разрушени и последните сгради от някогашния център на Казанлък, известен с дъговидното си разположение на сградите и търговския безистен.

Специално за хотела  на своя град дар година по-късно,  през 1981, прави и академик Дечко Узунов. Казанлъчанин, който заедно със свои колеги и студенти изографисват цялата източна стена на партерния  етаж на хотела

с творбата си  „Утро над долината“. Очакванията са към досегашните оферти да се появят и нови, след като за предстоящо макар и временно затваряне на поне 4 хотела в Стара Загора предупреди Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в  Града на липите.

ЧСИ-та търсят стопани за 11 магазина в столицата
Единадесет магазина извадиха на тезгяха частните съдебни изпълнители (ЧСИ) в столицата в периода декември 2021 – януари 2022 г. Това показа проверка в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата.

Най-скъпият магазин, обявен на търг, се намира в квартал „Горна баня“ и началната му цена е 134 400 лева, а най-евтиният - 37 600 лева.

Оказва се, че частните съдебни изпълнители продават не само магазини, но и две заведения в София в рамките на един ден през януари. Цените им са 196 509 лева за 74 квадрата помещение и 358 725 лева за 136 квадрата. В Русе пък за продажба е пуснато едно заведение за близо 100 000 лева. Макар в офертите да не е посочена конкретна причина за продажбата, то браншовици многократно са пояснявали, че преустановяват дейността си заради високите цени на електроенергията и природния газ.

Новините от днес и със задна дата