събота, 22 януари 2022 г.

Поскъпването на храните отново се ускорява в края на третата седмица на януари

  

Непрекъснатото поскъпване на храните на едро продължава 12-та поредна седмица, като нарастването на цените се ускорява в края на третата седмица на януари 2022 година близо три пъти - до 0.44% от 0.16% в края на втората седмица на месеца. На седмична база най-много са се повишили цените на пакетчето краве масло 125 грама и пилешките кренвирши от месните и млечните храни, оранжерийните домати и вносните домати от зеленчуците, мандарините и бананите от плодовете. Най-много са поевтинели яйцата, зрелия кромид лук и портокалите. Това става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия от стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 21 януари 2022 г. е на ниво от 1.838 пункта, спрямо 1.830 пункта на 14 януари или седмично повишение с 0.44%. Седмица по-рано ИТЦ е на ниво от 1.827 пункта или поскъпване с 0.16%, което означава, че след забавеното поскъпването през втората седмица на януари през третата нарастването на цените отново се ускорява близо три пъти.

От началото на настоящата година храните са поскъпнали с 3.32 на сто.

Преди това ДКСБТ отчете: повишение с 1.81% (20-23 декември), с 0.17% (13-17 декември), с 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 21 януари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 19.89%, докато на годишна база, спрямо 14 януари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 22.70% (от 1.498 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 19 са поскъпнали, 3 са без промяна в цената и 12 са поевтинели.

Трябва да се отбележи, че седма поредна работна седмица (10-14 януари) ценовите разлики на храните на едро по области продължават да се увеличават, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно свиване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 7.80 лева при кравето сирене (от 5.20 лв./кг в Добрич до 13.00 лв./кг в София); 6.00 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 10.00 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в София); при каймата смес разликата е 3.80 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София; 2.70 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 4.90 лв./кг в Бургас); при замразеното пиле разликата е 2.55 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 в Силистра); 2.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в София до 4.20 лв./литъра в Бургас); при захарта разликата е 1.80 лева (от 1.20 лв./кг в София до 3.00 лв./кг във Враца); 1.45 лева е разликата при ориза (от 1.45 лв./кг в София до 2.90 лв./кг в Хасково); при брашното тип 500 разликата е 0.58 лева (от 0.87 лв./кг във Варна до 1.45 лв./кг в Бургас); 0.07 лева е разликата при яйцата (от 0.18 лв./броя във Варна и Добрич до 0.25 лв./броя в Бургас и Смолян).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 8, поевтинелите са 9 и без промяна в цената са три, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 3.5% до плюс 5.0 на сто. На седмична база най-много е поскъпнало пакетчето масло 125 грама (+5.0% до 2.29 лв./броя), следвано от пилешките кренвирши (+1.8% до 4.42 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.7% до 5.93 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.2% до 13.36 лв./кг) и ориза (+1.1% до 2.25 лв./кг). Без промяна в цената е брашното тип 500 (1.19 лв./кг).

Най-много са поевтинели яйцата (-3.5% до 0.22 лв./броя), следвани от кравето сирене (-1.3% до 8.54 лв./кг), прясното мляко (-1.0% до 1.94 лв./литъра), зрелия фасул (-0.6% до 3.75 лв./кг), лещата (-0.6% до 3.18 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.4% до 3.50 лв./литъра), захарта (-0.1% до 1.63 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-0.1% до 9.93 лв./кг).

На годишна база, спрямо 21 януари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на ориза и зрелия фасул, които са поевтинели съответно с 0.12 лева от 2.37 лв./кг и 0.11 лева от 3.86 лв./кг.

Най-много са се повишили цените на кашкавала "Витоша" (+2.90 лева от 10.40 лв./кг), следван от кравето сирене (+1.59 лева от 6.95 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.03 лева от 8.90 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.91 лева от 2.59 лв./литъра), пилешките кренвирши (+0.81 лева от 3.61 лв./кг), лещата (+0.75 лева от 2.43 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.56 лева от 5.37 лв./кг), пакетчето краве масло 125 грама (+0.37 лева от 1.92 лв./броя), захарта (+0.28 лева от 1.35 лв./кг), прясното мляко (+0.25 лева от 1.69 лв./литъра).

При зеленчуците

на седмична база преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк - от минус 1.3% до плюс 6.3 на сто.

На седмична база най-много са нараснали цените на доматите от внос (+6.3% до 2.42 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+5.0% до 2.47 лв./кг), зелето (+2.5% до 0.99 лв./кг), оранжерийните краставици (+2.1% до 3.57 лв./кг), червения пипер от внос (+1.3% до 2.30 лв./кг), краставиците от внос (+1.1% до 3.03 лв./кг), картофите (+0.5% до 0.85 лв./кг) и морковите (+0.4% до 0.96 лв./кг).

Поевтинял е само зрелият кромид лук (-1.3% до 0.76 лв./кг).

На годишна база, обаче, всички са поскъпнали, с изключение на червения пипер от внос, който е поевтинял с 0.37 лева от 2.67 лв./кг. Най-много са се повишили цените на краставиците от внос (+1.40 лева от 1.63 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+0.87 лева от 1.60 лв./кг), доматите от внос (+0.72 лева от 1.70 лв./кг), оранжерийните краставици (+0.54 лева от 3.03 лв./кг), морковите (+0.36 лева от 0.60 лв./кг), зелето (+0.29 лева от 0.70 лв./кг), картофите (+0.20 лева от 0.65 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.13 лева от 0.65 лв./кг).

При плодовете

които се наблюдават от ДКСБТ, всички са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници - от минус 1.3% до плюс 2.8 на сто. Най-много е нараснала цената на мандарините (+2.8% до 2.03 лв./кг), следвани от бананите (+1.2% до 2.28 лв./кг), ябълките (+0.5% до 1.28 лв./кг) и лимоните (+0.4% до 1.85 лв./кг). Поевтинели са само портокалите (-1.3% до 1.65 лв./кг).

На годишна база, спрямо 21 януари 2021 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много се е повишила цената на мандарините (+0.54 лева от 1.49 лв./кг), следвани от бананите (+0.25 лева от 1.03 лв./кг), лимоните (+0.24 лева от 1.61 лв./кг), портокалите (+0.20 лева от 1.45 лв./кг), ябълките (+0.11 лева от 1.17 лв./кг)./Източник:3e-news.net

 

Новините от днес и със задна дата