неделя, 9 януари 2022 г.

Мика Зайкова с ужасяваща финансова новина

  

Не е радостна картината в България относно икономическите показатели. Ние се намираме в стагфлация, обедняваме. Инфлацията изяде всичко и затова се случи и объркването с пенсиите. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова пред БНТ.

Тя захапа директно финансовата тема и сподели, че животът е поскъпнал у нас, цените са нагоре. Намираме се в състояние на инфлация а на стагфлация - директно обедняване. Зайкова посочи, че тези пенсионери, чийто доход е от социална пенсия са ощетени с 38 лева. Именно те са най-засегнати. Те ще получат парите през февруари, но инфлацията вече ги е изяла. 
 
Финансовият експерт отново припомни как са пораснали социалните обезщетения. Тези, които са на базата на осигурителен стаж. И с индексацията на инфлацията по златното швейцарско правило. Експертът не пропусна да каже, че по това правило Борисов три години е лишил пенсионерите от тях. А сега се е получило проспиване в НОИ, когато се е увеличила социалната пенсия.

Относно ваксините Мика Зайкова разсъждава, че българинът не се продават за стотинки: "75 лева за ваксиниране на човек от третата възраст. Мъдрият не се продава, но ще видим. Да има информационна кампания, а не да ги лъжем със стотинки тези хора" - затова призова експертът към Има Такъв Народ.

Според нея ако има управленска програма, бюджетът се прави много лесно. Зайкова се надява кредитът на доверие, даден на Петков и екипа му, да продължи поне 100 дни, за да си свърши работата.


По думите на финансовия експерт, пари има, ако не се крадат и се използват ефективно. Имаме 2 милиарда остатък от предишната програма на ЕК. Предстои да дойдат още около 13 млрд. Тя се надява внесеният план за възстановяване да е по-смислен. Защото ЕК иска конкретни проекти. Според нея първият План е бил направен буквално за крадене - саниране, големи ремонтчета.

Този план нямаше да работи, категорична е Зайкова. Според нея грешката на Пеканов за втория план е, че не е обсъден с тристранния съвет. На този план му липсва конкретика, каза още тя.

Новините от днес и със задна дата