Новата година води със себе си нови цени, нови пенсии, нови правила, които пряко ще се отразят на живота и бита ни. 

Продължава и извънредната обстановка в страната, свързана с пандемията от коронавирус, като всички мерки и правила ще са валидни до 31 март т.г. засега.

Крак повлече КЕВР с първото си заседание за 2022 г., на което одобри поисканото увеличение на газа от "Булгаргаз". Синьото гориво поскъпна от днес с благословията на енергийния регулатор с над 30 на сто. Така цената му занапред ще бъде 133,41 лв./MWh, което неминуемо ще се отрази на всички аспекти от живота на българина, както и на инфлацията.

От 1 януари до юни пенсионерите ще продължат да получават месечната добавка към пенсиите си, която е в размер на 60 лв. Това е антикризисна мярка заради отражението на COVID-пандемията. От нея ще се възползват 2 058 100 български пенсионери, които правителството реши да подкрепи финансово. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Изплащането на добавката е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Ваксинираните пенсионери пък ще получат допълнителни още 75 лв. към пенсиите си, но те ще бъдат начислени през февруари. Парите са бонус, както за хората от третата възраст с пълен ваксинационен цикъл, така и за тези с бустерна доза. А пенсионерите няма да има нужда да подават никакви документи за целта.

В началото на годината влизат в сила не само нови цени на газа и нови добавки за пенсионерите, но и увеличени изисквания за пенсиониране. Увеличава се броят на годините и стажа за излизане в заслужена пенсия. Мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 5 месеца, при условие, че стажът им е 39 години и 2 месеца. Възрастта за пенсиониране на жените нараства на 61 години и 10 месеца, а изискването за осигурителен стаж е 36 години и 2 месеца.