сряда, 1 декември 2021 г.

Meteo Balkans: Риск от блокиране на части от България между 6 и 8 декември заради нова серия от циклони

 Риск от блокиране на части от България между 6 и 8 декември заради нова серия от циклони

Под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през България, в периода между 6 и 8 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг, сочат най-актуалните данни на синоптиците на MeteoBalkans.

Времето на Никулден ще се влошава. Очакваме от югозапад на североизток облачността да се увеличава и в страната да започне нова порция валежи от дъжд и сняг. По-значителни ще са те в Източна България, а над северозападните райони и Предбалкана ще са и от сняг. 

До края на деня валежите ще отслабнат, но през нощта срещу седми декември очакваме нова значителна валежна обстановка. От северозапад вятърът ще се усили и ще нахлува поредна порция студен въздух. В много райони в Западна България и Дунавската равнина дъждът ще премине в сняг. Очакваме да се образува и снежна покривка по високите полета с надморска височина от над 300-500 метра. Минималните температури на много места ще са под минус 3 до плюс 2°С , а максималните ще достигат едва 2-3° С.

При изтегляне на североизток циклонът ще се усилва и очакваме влошаване на синоптичната обстановка над Североизточна България. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Не са изключени и виелици. 


Температурите до осми декември ще се понижат драстично и в сутрешните часове не е изключено по планините минималните да спаднат до минус 12 - минус 13 градуса. 

Снимка: Симона Тафраджийска Язовира на с. Долна Диканя.

Новините от днес и със задна дата