сряда, 1 декември 2021 г.

Фон дер Лайен: ЕС да обмисли ваксината срещу COVID да стане задължителна

  

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова страните-членки да обсъдят и да обмислят въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за своите граждани.

"В момента сме изправени пред сериозно двойно предизвикателство", каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"От една страна, ние сме сред четвъртата коронавирусна вълна. От друга страна сме изправени пред нова заплаха, каквато е новият вариант Омикрон", предаде Ройтерс.

Досега в в рамките на единния блок Австрия наложи задължителна национална ваксинация от 1 февруари 2022г.

Гърция пък разпореди задължителна ваксинация на всички свои граждани на възраст над 60 години.

Според Комисията 27-те членки на ЕС трябва да засилят кампаниите за ваксиниране, като на този етап около 66% от общото население на съюза е имунизирано. 

Същевременно ваксините за деца между 5 и 11 години ще могат да бъдат достъпни от 13 декември.

Фон дер Лайен подчерта необходимостта от наличието на сертификати, които да показват дали човек е бил ваксиниран, дали има отрицателен тест или се е възстановил от инфекцията, за да може да "се пребори пандемията".

Европейският съюз се нуждае от ежедневни прегледи на ограниченията си за пътуване и бързо внедряване на бустерни ваксинационни дози, за да ограничи влизането в ЕС и да защити своите граждани от варианта на коронавирус Омикрон, заяви в сряда Европейската комисия.

Повечето страни от ЕС наложиха забрани за пътуване за жителите на Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път, като и забрана за пътувания от няколко други южноафрикански държави.

Фон дер Лайен каза също така, че тъй като компаниите BioNTech/Pfizer и Moderna са готови да доставят още 360 милиона дози до края на март 2022 г., има бустерни дози, достъпни за всички, които са получили първоначалните си ваксинации.

Тя добави, че е разбрала от фармацевтичните компании, че ще им трябват около 100 дни, за да коригират ваксините си, ако съществуващите техни ваксини не предпазват от варианта Омикрон. А междувременно от СЗО обявиха, че ваксините ще му подействат.

Новините от днес и със задна дата