петък, 10 декември 2021 г.

Антикорупционната комисия изпрати на прокуратурата резултатите от проверката на ДКК

  

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е изпратила на Софийска градска прокуратура (СГП) материалите от проверката на действията на изпълнителния директор на Държавна консолидационна компания ЕАД. Това е станало в рамките на оперативното взаимодействие между двете институции, съобщиха в петък, 10 декември, от КПКОНПИ.

СГП започна разследването на случая на 1 декември, като наблюдаващият прокурор възложи на Антикорупционната комисия да извърши съответните действия.

В съобщението на КПКОНПИ се отбелязва, че Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на директорите на ДКК и от Министерството на икономиката. Приложени са и обясненията, дадени от вече бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

КПКОНПИ уточнява, че проверката е започнала след прессъобщение на интернет страницата на ДКК от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени (от Ваня Караганева) противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата". Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция "Противодействие на корупцията" се възлагат определени задачи.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления, се казва в съобщението.

Комисията обяви, че започва проверката си на 1 декември. Тогава съобщи, че ще изиска всички документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, свързани с обвиненията срещу Караганева, след което ще бъдат "разпитани" ръководни длъжностни лица. След като това стане, КПКОНПИ ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако има наличие на корупционни престъпления.

Два дни по-късно, на 3 декември, СГП съобщи, че се е самосезирала (на 1 декември) по медийни публикации, засягащи евентуално извършени престъпления от общ характер в ДКК. Направила го заради многобройни запитвания от медиите.

Самата Караганева отхвърли обвиненията, като изтъква, че е атакувана, защото се е опитала да пресече порочни практики в управлението на компанията.

В петък, 10 декември, Даниеля Везиева обвърза обвиненията срещу нея за плагиатство със съпротивата против смяната на модела на управление в ДКК. Скандалът около ДКК е добре пресметнат във времето, каза по-рано министърът. "Всяка една реформа среща съпротива."

Ваня Караганева бе уволнена (Бордът на директорите съобщи това на 29 ноември) като като втори директор на ДКК с мотива за извършени "редица нарушения". Последва искане на оставките на тримата от борда, инициирали директорското събрание - без да уведомят самата Караганева и упражняващият правата на собственик на акциите в капитала на дружеството - Даниела Везиева. 

Това събрание провокира служебния министър на икономиката да поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите, определяйки действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор".

Новините от днес и със задна дата