петък, 17 декември 2021 г.

Прокуратурата е поискала БНБ да провери кюлчетата и банкнотите от снимките в спалнята

  

Софийската градска прокуратура е поискала от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата от снимките, за които се твърди, че са правени в спалнята на държавната вила на министър-председателя по времето, когато тя е ползвана от бившия премиер Бойко Борисов, съобщи БНТ.

По информация на националната телевизия, в градската прокуратура има образувана преписка по медийни публикации. От държавното обвинение отказаха коментар, но и не отрекоха, че работят по темата.

През юни 2020 сайтът "Афера" публикува първата порция снимки от спалнята на Борисов във вила "Секвоя". Тогава на фотосите се виждаха кюлчета злато и пачки евро в същата стая на резиденцията на тогавашния министър-председател.

Последва скандалът с тъй наречената "Мата Хари" - тайнствена дама, която е заснела снимките. Самият Борисов отрече твърденията и до днес повтаря, че това е скалъпен компромат и той няма нито пачки, нито кюлчета. 

Тогава лидерът на ГЕРБ предположи, че фотосите са направени преди евроизборите през 2019 година, когато е провеждал много от заседанията на изпълнителната комисия на ГЕРБ в резиденция "Бояна". Негови съпартийци заподозряха дългогодишния му заместник Цветан Цветанов, но самият той отрече категорично такава възможност.

Държавното обвинение предприе разследване, но впоследствие го прекрати. Причината - експертизата доказа, че кадрите са манипулирани.

Новините от днес и със задна дата