събота, 4 декември 2021 г.

Разказът на смелия кравар, обезвредил с голи ръце стрелеца от Сърница / ВИДЕО

  

                                           Снимка: Нова телевизия 

Специална среща с героя на миналата седмица, който успя сам да залови издирван от близо 200 униформени стрелец.

Припомняме за безпрецедентната акция в хасковското село Сърница, където един 55-годишен мъж вдигна на крак МВР и спецотряда за борба с тероризма, след като стреля по съседите си и по полицаи.

В крайна сметка той е задържан от местен кравар в Кърджалийско, който сам успя да се справи с него. "Такова нещо да ми се случи в живота... Беше като филм", разказа пред Нова телевизия Ердинч Аптиш.

Той е обикновен животновъд от село Комунига, който преди дни с голи ръце залови издирвания от 200 униформени стрелец от Сърница. По обяд във вторник Ердинч пасе животните си, когато разбира за акцията в съседния регион и веднага се обажда на кварталния си полицай.

"Докато паса животните си в свободното си време гледам социалните мрежи. Тогава прочетох за Сърница и веднага звъннах на полицая. Обясних му, че човекът може да се крие в Душка. Кварталният полицай ми изпрати снимката на беглеца", каза Аптиш.

Полицаите вече са уведомили всички кметове на селата наоколо с изключение на едно - там живее само един човек и няма обхват. "Звънна и каза, че човекът, който го издирваме, е възможно да излезе в село Душка, защото най-близките горски пътища водят към това село", обясни младши-разузнавачът Ивайло Пеев.


Ердинч тръгва съм село Душка, за да предупреди местния жител. Веднага щом пристига вижда, че има неканен гост.

"Бях в двора, и когато се обърнах видях, че онзи с пушката ще ме цели. Казах му, че не съм полицай и той направи няколко стъпки назад. За стотна от секундата успях да му взема оръжието и после побягнах, за да се обадя на полицая", допълва разказа си Аптиш.

Започват дълги минути на гонитба край гората, а през цялото време по телефона Ердинч говори с младшия полицай. След това идва и развръзката. "Когато се приближи към мен аз го прицелих с пушката и го ударих с приклада. Той падна и изпусна ножа", обясни мъжът.

След падането, Ердинч успява да го завърже и така изчаква полицаите. "Опита да се развърже и ми казваше: "Кой си ти, ще те убия", допълни Ердинч.

Мъжът споделя, че не се чувства герой. Като такива определя полицаите, които са му казвали какво да прави.

"Опитвахме се да му дадем кураж. Да не се опита да стреля срещу него, за да не стане по-голяма беля и в същото време да се пази от опитите да бъде наръган", заяви разузнавачът Ивайло Пеев.

След ареста стрелецът беше откаран в болница заради удара с пушката. Повдигнати са му три обвинения и го грози до 20 години затвор. Ердинч продължава да се грижи за животните си без да се чувства герой.

Новините от днес и със задна дата