четвъртък, 30 декември 2021 г.

Браншовици прогнозират силно поскъпване на жилищата: ето какви са причините

  

През 2022 г. ще има ръст на цените на жилищата с около 17 на сто, твърдят от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, на които се позова БТА.

Основната причина за поскъпването ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че ръстът на цените на строителните материали тази година е 27 на сто.

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да може да задоволи търсенето, смятат в асоциацията.

"Трайна тенденция е вътрешната миграция - все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти", казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, живели в панелни жилища до момента, но разполагащи със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

"Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си - тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване", казва още Георги Шопов.

Новините от днес и със задна дата