петък, 3 декември 2021 г.

Почина Константин Божилов – създателят на карате киокушин в България

 

Почина Константин Божилов – създателят на карате киокушин в България. Той успява да внесе този спорт в България по време на комунизма, когато има сериозна опасност да бъде арестуван, пише "Нова Варна".

Шихан Константин Божилов е роден на 22 юни 1946 г. във Варна.

Той е бил състезател по джудо през 1960 г. След това става треньор през 1967 г. Защитава 4-ти Дан по джудо през 1976 г. През същата година защитава и 1-ви Дан по киокушин карате в гр. Краков – Полша, а през 1989 г. е вече 4-ти Дан. 

Национален представител на Масутацу Ояма от 1976 г. до 1991 г. Бил е треньор по джудо във Флот-физкултурното дружество „Черно море” и старши инструктор по специален и ръкопашен бой от 1982 г. Константин Божилов е бил и заместник-председател и Управител на Българска федерация киокушин до 1991 г.

През 2018 г. в гр. Варна, по време на официалната церемония на 32-то европейско първенство на категории, Константин Божилов бе удостоен с титлата “шихан”.

Директорът на международния отдел шихан Катцухито Горай връчи официално 5-ия Дан на основоположника на карате киокушин в България, от името на директора на ИКО (IKO) канчо Шкей Матцуй.

През 1976 г. – Анджей Древняк – Полша, тогава 2-ри Дан, посещава гр. Варна и осъществява контакт с група, трениращи шотокан карате. Проведените съвместни тренировки са достатъчно убедителни, че киокушин е по-прогресивен стил и групата е пленена от идеята да тренира киокушин. Първите, които “вкусват” от киокушин карате са: Константин Божилов и Валентин Георгиев. Божилов започва да разказва на свои приятели – джудисти за киокушин, явно много впечатлен от видяното. Още същата година Константин Божилов заминава на лагер в Полша, където защитава 1-ви Дан.


През 1977 г. се организира първият тренировъчен лагер в България под ръководството на Анджей Древняк. Полша по онова време е сред елита на киокушин в Европа, а Древняк е ученик на Сосай Ояма – Основателя на киокушин карате, така че българите имат късмет да пият от извора. В лагера се включват вече пет клуба, а Константин Божилов се утвърждава, като основоположник на киокушин карате в България.

През 1978 г. се организира втори лагер под ръководството на Анджей Древняк и Ищван Адами – (Унгария, също ученик на Сосай Ояма) и К. Божилов. През декември е първото участие на българския киокушинкай в Международен Турнир в гр. Краков – Полша. Участници са Валентин Георгиев и Павел Георгиев. Клубовете нарастват на 8.

През 1979 г. са проведени два летни лагера – във Варна и в Краков. За първи път се провежда състезание за мъже в България (закрито, защото по това време карате е под забрана). Клубовете нарастват на десет.


През 1980 г. са проведени 4 тренировъчни лагери – Варна, Краков и Гьорг. Организирано е 2-ро състезание за мъже. Клубовете нарастват на 14.

През 1981 г. са организирани 4 международни летни лагера. Във Варна пристига Шихан Люк Холандер – 7-ми Дан – президент на Европейската организация и Сенсей Ян Остероом – 5-ти Дан – Секретар на Европейската киокушин организация от Холандия и Сенсей Хауърд Колинс – 4-ти Дан – Технически директор на Европейската киокушин организация от Великобритания. Шихан Константин Божилов защитава 2-ри Дан. С това посещение, ръководството на Европейската киокушин организация идва да се запознае с младата Българска федерация киокушин. Клубовете в България вече са 16.

От 1981 г. до 1991 г. Българската федерация киокушин кани ежегодно Шихан Хауърд Колинс, по настоящем 7-ми Дан. Провеждат се множество изпити за Кю и Дан и на практика Шихан Хауърд Колинс спомага за изграждането на Българската федерация киокушин.

През 1987 г. за първи път България взема участие в световното първенство в Токио – Япония. Участници са: Атанас Маринов и Недялко Делчинов. Там Константин Божилов участва в тренировъчен лагер под ръководството на Сосай Ояма.

През 1989 г. шихан Константин Божилов получава лично от Сосай Ояма 4-ти Дан за приноса му в развитието на киокушин карате в България. По това време трениращите под ръководството на Сенсей Божилов само във Варна са достигнали между 1200 – 1300 души.

През 1991 г. неговият възпитаник Георги Георгиев (от Варна) става първият българин - европейски шампион в Сарагоса (Испания), в категория до 80 кг., където получава и награда за най-бърз нокаут в състезанието.

През 2001 г. друг негов възпитаник Емил Костов (от Варна) става първият българин световен шампион в Осака (Япония), в категория до 80 кг., който през 2003 г. оглавява Българска киокушин асоциация.

Новините от днес и със задна дата