вторник, 14 декември 2021 г.

Прокурорите по делото за "Хемус" си направиха самоотвод заради "безпрецедентния натиск" / видео

  

Наблюдаващите прокурори по разследването за източване на пари за строежа на АМ "Хемус" са си направили самоотвод, съобщи брифинг заместник-градският прокурор на София Иво Илиев на брифинг на държавното обвинение. Действията на обвинителите той обясни с "безпрецедентния, неправомерен натиск", който им бил оказан.

"В резултат на натиска спрямо прокурорите да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, разрешат му да напусне страната и направят така, че да не носи наказателна отговорност - същите са счели, че е пряко въздействано върху вътрешното им убеждение", посочи Илиев.

Също така образуваното досъдебно производство за склоняване на разследващите органи да нарушат свое служебно задължение, би довело до оказване на допълнителен натиск спрям о тях, с което да им попречи да вземат решение по делото.

Наблюдаващите прокурори са депозирали отводите си пред Апелативна прокуратура, а горестоящите прокурори ще преценят дали има такъв натиск.

"Ще преценят и дали има такъв натиск, който ще попречи на наблюдаващите обвинители да продължат да осъществяват ръководство и надзор върху разследването", каза още зам.-градският прокурор.

"Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на гражданите. Апелираме за тясно сътрудничество с всички институции", завърши Илиев.

Докато Апелативна прокуратура реши дали да уважи самотовода, те ще продължат да наблюдават разследването, каза говорителят на СГП Десислава Петрова. Градският прокурор Илиана Кирилов обясни, че ако самоотводите бъдат уважени, предстои ново преразпределение по случаен принцип на делото на други магистрати.

От прокуратурата заявиха, че имат желание да работят със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство.

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова обясни, че с оглед създалата се ситуация, прокурорите от СГП са заявили, че оттук нататък извършването на процесуално-следствени действия, възложени на органите на МВР, ще се извършват в кабинетите на прокурорите.

От прокуратурата съобщиха още, че ще протестират домашния арест на Борислав Колев, който е обвинен за пране на пари, над 50 млн. лв., които са били предназначени за строителството на части от АМ "Хемус". Мярката се очаква да бъде разгледана на втора инстанция.

Сутринта по БНТ  заместник главния прокурор Борислав Сарафов изрази своята версия по разследването за "Хемус", според която полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той от своя страна е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите. Заместник главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Новините от днес и със задна дата