четвъртък, 16 декември 2021 г.

Трети протест срещу дискриминацията на българите в Северна Македония се състоя в Брюксел

  

В Брюксел се състоя третият, последен за годината протест срещу дискриминацията на българите в Република Северна Македония, организиран от Инициативния комитет за защита правата на човека "Шемето", съобщиха днес на БТА от комитета.

В протеста участваха около 45 български студенти, дошли от България, както и от други европейски страни.

Протестът се състоя пред посолството на Република Северна Македония в Брюксел въпреки множеството пречки, създадени на организаторите му.

Белгийската полиция смени часа на провеждане на протеста почти без предизвестие - промяната беше съобщена на организаторите по-малко от два часа преди първоначално обявения час - 12:00 часа местно време.

Тази промяна доведе до това, че събралото се в 12:00 часа множество пред посолството на Република Северна Македония се оказа в "незаконен режим" и беше изгонено от местната полиция. Действията на полицията предизвикаха интереса на местните медии.

Протестните действия на студентите имат за цел да привлекат вниманието на европейските институции върху дискриминацията на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, както и върху поругаването на български национални символи там. Инициативният комитет обвинява Скопие в системно нарушаване на човешките права на хората с българско самосъзнание.

Инициативният комитет продължава да събира подписи за петиция, в която се заявява, че организаторите на протестите подкрепят усилията на Република Северна Македония за приемане в ЕС, но Скопие не бива да получи зелена светлина за евроинтеграцията си, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българите в Република Северна Македония.


Пример за подобно неприемливо отношение според текста на петицията е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание.

И този път протестиращите студенти поставиха акцент върху искането си за строг мониторинг от страна на ЕС върху зачитането на човешките права в Република Северна Македония с ударение върху систематичните нарушения на човешките права на хората, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Досега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България, в Република Северна Македония, в европейските страни и в Северна Америка. Председателят на Инициативен комитет за защита правата на човека "Шемето" Живко Чакракчиев благодари на всички будни българи, които подкрепиха трите поредни протеста в Берлин, Париж и Брюксел и обеща, че усилията в защита на правата на българите в Република Северна Македония и борбата срещу дискриминирането им ще продължат, отбелязва Инициативният комитет в съобщението си.

Новините от днес и със задна дата