вторник, 21 декември 2021 г.

Петър Витанов: България трябва да ограничи износа на електроенергия

 

„Правителството трябва да ограничи част от износа на електроенергия. Това ще даде глътка въздух на всички“. Това коментира ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

„Темата с тока е много тежка за цяла Европа. И въпреки че у нас имаме една от най-ниските цени на фона на европейските, то стандартът също е най-нисък. Ситуацията наистина е пагубна както за хората, така и за бизнеса“, коментира Витанов новината за новите рекорди в пазара „ден напред“, в който цената стигна до 680 лева за мегаватчас.

Евродепутатът е на мнение, че правителството е взело спешни мерки с наложения мораториум, въпреки че специалистите спорят, дали това е била най-удачната антикризисна мярка и се опасяват, че след края му може да дойде нов пик. Затова той предложи ограничаване на износа, това което не направиха служебните правителства на президента Румен Радев и е основна причина както за високата инфлация, така и за многото фалирали фирми, съответно и безработни, докато огромни пари се акумулират в държавните енерго дружества, обслужват се и частни интереси.

„Сега ние изнасяме евтиния ток на чуждите пазари, а българският бизнес трябва да плаща непосилни цени“, добави Витанов.

Според представителя на Групата на социалистите и демократите в ЕП кризата с високите цени на електроенергията е показала, че Европа трябва да върви към обща енергийна политика. Витанов посочи като добър пример лекарствената политика, свързана с Ковид-19, при която Съюзът договори ваксини на една цена за всички европейци.

„След като имаме добрият пример с общите поръчки на ваксини, които дадоха възможност и на по-бедните държави да получат на същата цена и по същия график ваксини, защо да нямаме същото общо договаряне и в енергетиката.

Досега държавите действаха сами, а общата енергийна политика беше пренебрегвана. Но в момента европейската икономика буксува, защото няма достатъчно енергия“, каза още Петър Витанов.

Социалистът е категоричен, че Зелената сделка не може да бъде сочена като причина за шоковите цени на енергийните източници, защото тя дори още не е факт. Но именно тя дава възможности на правителствата да имат нови приоритети.  

„Ядрената енергия вече беше призната за зелена и тя става особено необходима, особено на фона на идващата електрификация на транспорта. Сметките показват, че когато след 15 години преминем на електрически коли, ще потребяваме още 20 процента повече ток“, каза още евродепутатът.

„Има редица предложения част от енергийните източници, сред тях бензинът, дизелът, газта да бъдат обложени, а средствата от този допълнителен данък да бъдат разпределяни, но нашата цел е това да не бъде допуснато. Защото никой не гарантира, че тези пари ще влязат при най-уязвимите групи. Моята задача е да намерим пари за енергийно бедните, но без допълнително облагане.

Защото ако датчанинът може да си позволи по-висока сметка за тока с 20 евро, то българинът не може“, категоричен е още представителят на БСП в ЕП.

Не трябва зелената трансформация да става на гърба на най-бедните. Зеленият пакт трябва да се обсъжда между българските евродепутати, правителството, постоянното представителство и само обединените усилия могат да доведат до добър резултат, смята още той.

Петър Витанов коментира и новото българско правителство, както и процесите в левицата.

„БСП има своето място в новата коалиция, защото години наред се бореше срещу модела на управление, декларира желание да влезе във властта и доведе до край борбата. Друга алтернатива нямаше. На хората не им се ходеше четвърти път на избори“, каза социалистът.

„Левите хора имат нужда от силна левица. Парадоксално е, че най-бедната държава в Европа има силна десница. И все пак БСП е онова махало, което не позволи на дивашкия капитализъм да стигне до крайния си предел. Имаме нужда от импулс и надежда“, добави Петър Витанов, който е и член на ИК на БСП.Казвайки това,Петър Витанов очевидно пропуска една истина, че по време на управлението на БСП, заради тежки злоупотреби и корупция повечето оперативни програми на ЕС бяха блокирани за България. А опасността от дивашкия капитализъм идваше най - вече от средите на БСП/БКП, които представляват олигархичния капитал в страната.

Новините от днес и със задна дата