четвъртък, 23 декември 2021 г.

Дават 75 лв. на всеки ваксиниран пенсионер

  

Стартираме програма, според която всеки пенсионер, който се ваксинира или вече се е ваксинирал, на база три дози ще получи COVID добавка от 75 лв., обяви премиерът.

Министър-председателят Кирил Петков направи изявление пред медиите по повод предстоящите празници и новите икономически стимули за ваксинация, които правителството предвижда във връзка с очакваната нова ковид вълна.

"Програмата я отваряме от началото на януари до 30 юни, а надеждата ни е, ако успеем в месец януари или февруари да ваксинираме 300 000 от хората над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент", заяви премиерът. Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка", обяви Петков.

Той подчерта, че това е доброволна мярка и никой няма да бъде задължаван.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет утоичниха, че добавката е еднократна: "Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две , плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза. Новата програма ще стартира от 1.01.2021 и се предвижда да продължи до края на юни.

"Имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхрачва ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави", призова Петков.

Статистиката за ковид ваксините я прави една от най-ниско рисковите ваксини, каза Петков и съобщи, че се водят разговори с личните лекари, които трябва да разясняват тази подробност на своите пациенти.

"Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск", посочи той. Премиерът изрази съжаление, че страната остава с най-ниски нива на ваксинация в Европа. Според него има опасност България да стане COVID дестинация.

Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики, съобщиха още от МС.

Новините от днес и със задна дата