вторник, 14 декември 2021 г.

Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България

  

                    Снимка: Европейският парламент

Леонид Волков - близкият съратник и дясна ръка на руския опозиционер Алексей Навални, твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, като основно се вливат в европейската икономика.

Той и Дария Навалная - дъщерята на Навални, говориха в Европейския парламент в Страсбург пред комисиите по външна работи и по развитие и Подкомисията по човешки права.

"България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания", каза Леонид Волков, цитиран от БНР.

Той определи това като "износ на корупция".

"Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му", предупреди руският опозиционер.

По думите му трудно е да не се забележи, че руски олигарси и правителствени чиновници изкупуват имоти в България. "Това, че в Слънчев бряг цели селища, цели кондоминиуми са изкупени от руски чиновници, сме го разкривали неведнъж при нашите разследвания", посочи Волков.

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори:

"Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с "Новичок" на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания."

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Алексей Навални. Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда. Тя заяви, че е оптимист, както и баща ѝ:

"Последния път общувахме с него по повод тази награда. Той ми каза, че много се гордее, че аз идвам да я получа и ми благодари за това. Всичко при него е добре, доколкото може да бъде така при човек, който е в затвора. Това, че баща ми получи наградата показва, че трябва да продължим да бъдем оптимисти".

Връчването на приза ще се състои утре.

Новините от днес и със задна дата