понеделник, 20 декември 2021 г.

Влизаме в Румъния с формуляр за локализиране на пътника, налагат глоба до 606 евро

  

Всички лица, които влизат в Румъния от днес, имат задължението да попълнят електронно в срок от 24 часа преди пристигането дигитален формуляр за локализиране на пътника (PLF), съобщава Аджерпрес.

Формулярът се попълва чрез приложението plf.gov.ro, а неспазването на това задължение се санкционира с глоби между 2000 и 3000 леи (между 404 и 606 евро).

До 18.00 часа снощи са били генерирани над 14 000 дигитални формуляра за влизане в страната, като най-много са били за граничния пункт на международното летище "Хенри Коанда" (Отопени) в Букурещ.

Каталин Кирика, говорител на Службата за специални телекомуникации, която е разработила формуляра по искане на здравните власти, обясни, че той съдържа задължителни полета за идентификация на лицето, транспортното средство, с което влиза в страната, предишни пътувания в последните 14 дни, адрес на настаняване и други.

Той обърна внимание, че данните трябва да бъдат попълнени правилно, тъй като приложението е свързано с базата данни на страната и ще сигнализира, ако има някаква грешка.

От своя страна говорителят на Главния инспекторат на гранична полиция Фабиан Бадила обясни, че не е необходимо формулярът да се принтира, тъй като той се прочита автоматично чрез устройствата, с които граничната полиция разполага.

"Проверката на съществуването или липсата на PLF няма да засегне времето за чакане на границата, тъй като формулярът се прочита автоматично от нашите устройства за секунди", посочи той.

Бадила обясни, че ако формулярът е попълнен и не се налага карантина, лицето преминава през граничния пункт без други мерки. Ако се налага карантина заради зоната, от която пристига лицето, тогава Дирекцията за обществено здраве налага карантина, като тази мярка се съобщава на съответното населено място, където ще пребивава лицето, за да може органите на реда да извършат проверка, посочи той.

Новините от днес и със задна дата