понеделник, 20 декември 2021 г.

Убийствена цената нa ел. енергия за бизнеса – 880.32 лева на МВч, показват данните на Българската независима енергийна борса

 

На фона на приет, отречен и отново приет мораториум на цените на тока за потребителите, в понеделник ще бъдат достигнати поредни пикови стойности на електроенергията за бизнеса. Седмичен връх ще бъде изкачен на 20 декември – 595.43 лева на МВч средно за денонощието, пише Tribune.bg.

Пикът в цената ще бъде между 17:00 и 18:00 часа – 880.32 лева на МВч, показват данните за пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. За сравнение през последните дни тази стойност е варирала от 535.47 до 771.42 лева на МВч.

Цената за потребителите замръзва до „март“

И ако бизнесът плаща все по-солено, за да си позволи лукса да работи, потребителите поне трябва да са защитени от шоково поскъпване през следващите месеци. На теория. Защото това решиха от управляващото мнозинство през седмицата с приемането на времево ограничен мораториум на промяната на цените. Времето ще ползват за поредния си „анализ“ и „работна група“.

 „Ако има основание цените на ел. енергията ще бъдат увеличени“, обяви в петък премиерът Кирил Петков от Брюксел. По думите му наложеният мораториум давал „възможност на правителството да си поеме дъх и да обследва случващото се в енергетиката…“

Електроразпределителните дружества отговориха с предупреждение, че спират инвестициите, което ще влоши услугата и ще бъде причина за повече аварии по мрежата. От ЧЕЗ предупредиха и, че предлаганите от КЕВР 11% ръст са можели да покрият загубите им. Без тях обаче, след мораториума, ще трябва поскъпване с цели 30%.

Всички цени летят нагоре

Какво обаче означава, че потребителите са защитени от скъпия ток, при условие, че скъпата енергия за бизнеса накрая излиза точно от джоба на крайния потребител? Много производства се принудиха да вдигат цените на стоките си – в голяма степен точно заради непосилните си сметки за ток.

В иначе празничния месец декември България влиза при тревожни нива на инфлация – цели 7,3% на годишна база или около 1,5% за месец.

Данните на Националния статистически институт показват, че в сравнение с ноември миналата година плащаме с 14% повече за хляб. В магазините обаче усещането за по-високи цени е дори по-отчетливо, а масовите хлябове вече са в рамките 1,50-2,00 лв. и то за 600 гр. Олиото продължава да „лети“ нагоре, като НСИ отчита ръст с около ¼ за година при растителните и животински масла. Средно около 8% са поскъпнали плодовете, зеленчуците и месните продукти.

Алкохолът също не е пожален и расте с 6%.

Ремонтът на дома е поскъпнал с 10% за година. Иначе с почти 11% повече отделяме за перо „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ и с цели 22,9% са се увеличили разходите ни за транспорт. Не е за подценяване и постъпването на културни и развлекателни дейности – над 10% за 12 месеца. Почивките също са се оскъпили – с близо 20%.

Новините от днес и със задна дата