вторник, 21 декември 2021 г.

Д-р Николова с лоши новини за още 3 тежки страдания при преболедувалите К-19

 

Млади жени оплешивяват от коронавируса. Някои от пациентите ми получиха и необясним страх след боледуване. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„Много е тежък косопадът при младите жени, причинен от COVID-19. Някои остават почти без коса. Имам пациентка, при която се опитваме да правим терапия. Половин година вече не може да постигнем ефект“, добави тя. 

„При някои от пациентите ми се отключиха тежки панически разстройства. Изпитват необясним страх от хора, който преди разболяването с коронавирус не са имали. При други има неврологични усложнения“, разказва лекарката. 

„Млади жени направиха много сериозен диабет с много високи стойности на кръвната захар, макар че са преминали през лек ковид у дома. В края на заболяването се установява една кръвна захар 30, която много трудно можем да компенсираме. Те са в момента на терапия с инсулин“, добави тя. 

„Грипът не е леко заболяване, но има начало и край. Може да се случат различни усложнения, но те са по време на заболяването, а коронавирусът понякога опустошава белия дроб и то за ден – два. После остава тежка дихателна недостатъчност. Имам пациенти, които идват с бутилки до кабинета ми, защото не могат да ходят без кислород“, сподели д-р Николова. 

„Мой пациент си дойде от чужбина за сватба. Той е бил носител на вируса. Тези, които бяха ваксинирани, не се разболяха. Имаше само един, който имаше проблеми в носоглътката – лека хрема и само позитивира пробата.

Неговата тъща, която е с карценом и е оперирана преди два месеца и половина, но е с три дози ваксина, не разви никакъв симптом. Пациентката, която не бе ваксинирана, почина“, добави тя. 

„В социалните мрежи има много фалшиви новини, а младите черпят информация оттам. Моя пациентка ми се обади, за да ми каже, че присъствам в тях с антиваксърски изявления“, сподели д-р Гергана Николова. 

„За да може да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Нека започнем с дядото и бабата, които са много рискови, като се разболеят, с бащата и с майката!

Децата с хронични заболявания – с диабет, със сърдечно-съдово заболяване, с астма, с наднормено тегло, трябва да бъдат обхванати, защото са уязвими. Състоянието им би се влошило много при инфекция с COVID-19“, каза още тя. 

Новините от днес и със задна дата