вторник, 21 декември 2021 г.

Антигенните тестове засичат симптоматично протичане на вируса, а PCR-ите не го хващат и тестът излиза отрицателен

  

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова, в която настоява телефоните, на които гражданите могат да получават информация, свързана с Covid-19, да станат безплатни или да бъдат осигурени достатъчно телефонни линии с обичайното таксуване на услугата, предава БНР.

Повод за препоръката са постъпващите в институцията сигнали от граждани, според които на обявените от Столичната РЗИ телефонни номера за въпроси, свързани с Covid-19, се начисляват такси, без реално проведен разговор.

В същото време председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов разкри пред Нова нюз, че антигенните тестове засичат симптоматично протичане на вируса, а PCR-ите не го хващат и тестът излиза отрицателен.

"COVID зоните бяха недоразумение. Трябваше да има алгоритъм и ние да можем да изписваме лекарства. Искам един ден да се събудя и да няма COVID-19", добави той.

Д-р Миндов сподели още, че към него няма нито едно запитване за детска ваксина, а хората дори не говорят за това.

"За сметка на това и нтересът към ваксините за възрастни е двоен, както към първа и втора доза, така и към бустерна. Всяка трета ваксина е поставена в кабинет на общопрактикуващ лекар", разкри медикът.

По думите му чакането 6 месеца след втората доза за трета поставя хората в риск. "Голяма част от лекарите имат настроение да не ваксинират. Това се получава заради грешна информация. Нямаме разписани ясни правила, затова някои хора не искат да поемат риск и спират да ваксинират", обясни д-р Миндов.

Според него нещата трябва да се казват ясно и точно и да няма скрито-покрито. "Задължителна ваксинация не значи принудителна. Сега има 20-30 детски ваксини, а санкцията е 50 лв.", завърши медикът.

Новините от днес и със задна дата