понеделник, 1 ноември 2021 г.

Според проф. Аргирова сме стигнали пика на четвъртата вълна, учениците могат да се върнат на училище

  

"Аз мисля, че стигнахме пика на четвъртата вълна. Струва ми се, че до края на тази седмица ще имаме сериозно понижение на броя на откритите новозаразени лица." Това каза в ефира на bTV Радио вирусологът проф. Радка Аргирова.

 Според нея засега можем да избегнем пълния локдаун, но все пак трябва да се изчака края на тази седмица, да се види ясно каква е тенденцията.

Тя допълни, че е напълно реалистично най-малките ученици да се върнат в присъствена форма на обучение на 8 ноември.

Проф. Аргирова обаче алармира, че медицинският персонал е вече на ръба, а толкова тежка вълна на COVID-19 досега не е имало у нас.

"В много тежко състояние сме, много тежка криза. Досега не сме били в толкова тежка криза по отношение на това колко се задъхва здравеопазването. Няма легла, но те не са проблемът. Проблемът е, че няма персонал. Няма хора, които да работят....буквално сме в изключително тежко състояние. Ние издържаме на всякакво напрежение, но е много трудно. Чисто емоционално и чисто човешки е изключително трудно. Да чуваш всеки ден, че човекът, за който се грижиш, за който си правил тестове, с който си разговарял, вече не е между живите и се е мъчил докато почине...просто е страшно. Нямаме никаква възможност за почивка. Човек не може да се откъсне от това", сподели още тя.

По думите ѝ е много важно да се запази темпът на ваксинация от последните дни, защото иначе България би отишла към нещо по-страшно от един пълен локдаун.


"Отиваме към една ситуация, в която България ще остане ендемична за COVID-19. Едно огнище тук, парира се, но в съседния град, област или друго, се появява ново огнище и така непрекъснато огнища и непрекъснат COVID. Това ще ни преследва години", каза проф. Аргирова. Тя заяви още, че е против издаването на зелен сертификат след първа доза от ваксината, защото това не дава на човек пълната защита.

Проф. Аргирова призова хората да си поставят и противогрипна ваксина. Според нея тази година грипът ще е доста по-разпространен от предходната.

По повод Деня на народните будители тя каза, че будители у нас има, но няма кой да ги чуе.

"Всички, които се опитват да обяснят COVID-а, заболяването, пренасянето му, мерките и ваксините - всички тези хора се явяват като будители, но трябва някой да ги чуе, за да има полза от всичко това", допълни още тя.

Новините от днес и със задна дата