петък, 12 ноември 2021 г.

Скопие официално: "Продължаваме промяната" искат вдигане на блокадата на РС Македония

 

"Парламентарните и президентските избори в неделя в България са изключително важни за нашите амбиции, но и за амбициите на САЩ и ЕС - София да вдигне блокадата за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС".

Това каза специалният пратеник на македонското правителство за България Владо Бучковски, за когото "от изключително значение е дали в България ще има политическо правителство след третите парламентарни избори", съобщава БГНЕС.

"Според мен ще има кабинет. Въпросът е дали ГЕРБ на Бойко Борисов ще състави коалиционен кабинет или пък това ще направят т.нар. протестни партии водени от "Продължаваме промяната" на бившите министри Петков и Василев”, каза още Бучковски и поясни: За нас са важни сроковете при съставянето на правителството, защото се намираме в цайтнот пред Съвета на ЕС, който ще се проведе в средата на месец декември.

"На 24 ноември, 10 дни след изборите ще се конституира новият български парламент. Тогава ще са приключили и президентските избори - вторият кръг е на 21 ноември. България ще има стар-нов президент Румен Радев или пък ще има нов Анастас Герджиков...Все едно, през първата седмица на месец декември е напълно реално да има кабинет, казва още Бучковски и подчертава: САЩ и ЕС не крият, че очакват резултатите от изборите, за да помогнат при намирането на решение на спора с Македония.

"Позициите на Борисов и на Радев са ни добре известни. Протестните партии и преди всичко "Продължаваме промяната" са изключително позитивни по отношение на намирането на решение и вдигане на блокадата", каза още Владо Бучковски.

Новините от днес и със задна дата