понеделник, 29 ноември 2021 г.

Разследват смъртта на мъж, разкарван из болници заради липса на положителен тест

 

                                  Снимката е илюстративна
62-годишен мъж от Гара Елин Пелин почина след отказ за прием в болница. За случая сигнализира неговата съпруга Илона Александрова в социалните мрежи, а вече се води и разследване.

Мъжът е бил с установена пневмония и отрицателен тест за COVID-19.

"На 10 септември мъжът ми се разболя, ходихме на снимка, оказа се, че има двустранна пневмония. Закарахме го в "Св. Анна", откъдето беше върнат, тъй като е с отрицателен тест за COVID-19 и казаха да си го лекуваме вкъщи", разказа тя по бТВ.

Междувременно състоянието на пациента се влошава.

"Започнахме да се обаждаме на тел. 112, но екипите на Спешна помощ казваха, че няма къде да го закарат. Това се случи няколко пъти, докато при поредното идване беше настанен в Пета градска болница", каза Илона.

Мъжът прекарва общо 26 дни в 3 отделения на лечебното заведение, след което е изписан за домашно лечение, защото, по думите на съпругата му, "няма клинична пътека, по която да го държат".

Състоянието му обаче продължава да се влошава и след пореден сигнал на тел. 112  той е откаран с линейка в търсене на болница, в която да бъде хоспитализиран повторно.


"Не ме допуснаха да се кача в линейката, за да отида с тях. По обяд започнах да търся в коя болница е настанен, открихме го в "Александровска". Докторът там ми обясни, че от "Св. София" са обещали да го приемат при тях, но дори самият той не знаеше кога ще дойдат да го вземат", обясни Илона Александрова.

В 22 часа вечерта жената получава съобщение от съпруга си, че той все още се намира в Спешния център на "Александровска болница". Час по-късно той е върнат с линейка пред дома си.

"Мъжът ми беше гол, трепереше, плачеше, молеше се за помощ. Лекарката се беше заключила в линейката, започнахме да дърпаме вратата да излезе. Тя беше извикала полиция, дойдоха 4 патрулни коли", разказа още жената.

По-късно медицинското лице се съгласява да помогне на мъжа в дома му, обажда се, за да повика и втори екип, но в крайна сметка той издъхва.

По случая е образувано досъдебно производство, а от Асоциацията поднесоха съболезнования на семейството, но призоваха екипи на Спешна помощ да не бъдат обвинявани за смъртта на пациента.

"Виновни има, но не са спешните медици, които са обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, в които не останаха белодробни отделения и масово се превръщаха в ковидарници", пишат във Фейсбук страницата си от Асоциацията на спешните медици.

Новините от днес и със задна дата