сряда, 17 ноември 2021 г.

Лорер с коментар той ли ще е новият външен министър и кога очаква споразумение със Скопие

 Шалом" се раздели с един от лидерите си заради участие в партията на Кирил  Петков - Lupa BG 

Ще има ли скоро развръзка в спора между Република Северна Македония и България коментира в предаването "Важното, казано на глас" по bTV Radio Даниел Лорер от първата политическа сила "Продължаваме промяната".

 "На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Така че ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така че и двете страни да бъдат удовлетворени", обясни Лорер.

Лорер коментира и съвместната историческа комисия между Скопие и София. "До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях" допълни той.

Попитан дали ще бъде предложен за външен министър Лорер не отрече, но и не потвърди: "Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас."

Според него 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение.

ВМРО: Недопустимо е Скопие да казва кой ще е външен министър на България

"Недопустимо е Скопие да казва кой ще е външен министър на България", заявяват от ВМРО в позиция, разпространена от пресцентъра на партията. Повод за реакцията е изказване на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски в интервю за телевизия "Телма".


"Преди дни Макрон начерта пътна карта за стартиране на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС до края на годината, а сега специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски сочи поименно бъдещия външен министър в правителство на Кирил Петков. Даниел Лорер има изключителни познания и е негов най-близък сътрудник. Той бе в неговия кабинет, когато той бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев", заявяват от ВМРО.

"От ВМРО от самото начало на появата на Кирил Петков на политическата сцена сигнализираме, че неговият проект е чужд и целта му е не да подобри живота в България, а да наложи чужди геополитически интереси у нас и на Балканите. Скандалното изказване на Владо Бучковски е доказателство за това", заявяват от партията.

"Още вчера стана ясно, че Кирил Петков прави заявка за остра смяна на позицията на България по отношение на членството на Република Северна Македония в ЕС. Недопустима подмяна на мнението на над 80% от българите. Сигурни сме, че и голяма част от гласоподавателите на "Продължаваме промяната" не са съгласни българските национални интереси и история да бъдат изтъргувани в името на геополитически игрички", заявяват от ВМРО.

Партията настоява двете кандидатпрезидентски двойки да заявят ясно ще защитават ли Рамковата позиция, приета с решение на 44-ото НС. Това ще е важен критерий, по който избирателите на ВМРО ще решат кого да подкрепят, посочват от пресцентъра. Настояваме и всички партии, които ще бъдат част от новия парламент, също да изразят своите позиции по темата публично, допълват от партията.

Новините от днес и със задна дата