вторник, 30 ноември 2021 г.

Задължителната ваксинация: "Единствен шанс срещу безкрайно дежавю"

  

Все повече политици от различни партии се изказват в полза на задължителното ваксиниране, тъй като броят на новите инфекции продължава да расте, а сега се появи и заплахата от новия вариант на коронавируса - Омикрон. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер заяви в предаване на АРД: 

"Отначало и аз бях скептично настроен към евентуалното задължително ваксиниране, защото то противоречи на моите либерални разбирания. Но задължителните ваксинации са единственият шанс да се излезе от едно безкрайно дежавю".

Глоби за онези, които отказват да се ваксинират

Според Зьодер, въвеждането на задължително ваксиниране ще преодолее разцеплението в обществото по отношение на ваксините: "Защото, ако решението бъде взето, то ще се прилага на дело. Тогава ще има глоби и в крайна сметка голямата част от хората все пак ще се ваксинират", заяви той.

Премиерът на Бавария каза още: "Колкото по-дълго политиката се колебае да вземе съответното решение, толкова по-голямо ще е разединението в обществото". Той даде пример с други решения от миналото, при които въвеждането на задължения и глоби са показвали своето въздействие - например при въвеждането на задължителните колани в автомобилите.


Потенциалният бъдещ министър на селското стопанство от партията на Зелените Джем Йоздемир също подкрепя задължителното ваксиниране. Пред Радио "Дойчландфунк" той заяви: "Няма да допуснем онези, които се държат дисциплинирано и вярват на науката, а не на това, че Земята е плоска, да страдат заради хора, които са убедени, че се ползват със специални права".

Задължителни ваксини за персонала в болниците

Партиите, които ще съставят новото правителство на Германия - социалдемократите, Зелените и либералите - досега са обсъждали въвеждането на задължително ваксиниране само за определени професии. Изпълняващият длъжността министър на труда Хубертус Хайл обяви, че задължителното ваксиниране на персонала в клиниките и старческите домове ще бъде въведено още преди Коледа.  

Материалът е публикуван ТУК>>

Новините от днес и със задна дата