вторник, 16 ноември 2021 г.

Разузнавач разказва как се манипулира вот по системата на “Смартматик”

 

Това е конспирация неправомерно да се спечелят и задържат власт и богатство. Началото на тази конспирация бе дадено преди повече от десетилетие във Венецуела, след което тя се разпространи по цял свят. Това разказва за машинното гласуване бивш венецуелски военен разузнавач, чието име се пази в тайна, пише Труд бг.

Шокиращите разкрития той прави в клетвена декларация, изготвена в Далас, щата Тексас, на 15 ноември 2020 г. Поводът за нея са президентските избори в САЩ същия месец м. г., за които той твърди, че са фалшифицирани и така се е стигнало до победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп.

Бившият висш военен нарича въвеждането на гласуване с машини “конспирация”, която “включва политически лидери, мощни компании и други лица, чиято цел е да се спечели и задържи властта посредством промяна на свободната воля на хората и подкопаване устоите на управлението”.

Заради квалификацията си в областта на специалните операции разузнавачът бил избран да бъде част от националната охрана на президента на Венецуела.

“По време на различни срещи, на които присъствах, станах свидетел на създаването и оперирането на сложна електронна система за гласуване, позволяваща на лидерите на венецуелското правителство да манипулират отчитането на гласовете от национални и местни избори и да избират победителя в тези избори с цел да задържат властта си”, разказва той.

И допълва: “Бях пряк свидетел на създаването и оперирането на електронна система за гласуване в 

завера между компанията “Смартматик” и лидерите на конспирацията

във венецуелското правителство. Тази конспирация включваше президента Уго Чавес, лицето, ръководещо Националния изборен съвет - Хорхе Родригес, и шефове, представители и персонал на “Смартматик”.

По думите му целта на тази конспирация била “да се създаде и оперира система за гласуване, в състояние да променя гласове на избори от едни кандидати и партии за други, така че да се задържи контрола върху управлението”.


В декларацията си разузнавачът пише още: “Президентът Чавес ме инструктира да подготвя негова среща с Хорхе Родригес, председателя на Националния изборен съвет и трима високопоставени ръководители на “Смартматик”.

На първата от четирите срещи Родригес предложи идеята да се създаде софтуер, който да манипулира избори. Чавес бе много ентусиазиран и даде да се разбере, че ще предостави всичко необходимо на “Смартматик”.

Той поиска от тях незабавно да създадат система за гласуване, която да гарантира, че всеки път, когато се гласува, ще има резултати по желание на Чавес”.

Чавес предложил на “Смартматик” различни бонуси, включително големи суми пари, за да създадат или модифицират системата за гласуване, така че той да печели всички избори. А екипът на “Смартматик” се съгласил и направил точно това.

“Аз организирах и присъствах на още три срещи между Чавес и представители на “Смартматик”, на които се обсъждаха подробности за новата система за гласуване. Участниците

нарекоха проекта си “Революцията Чавес”.

От този момент нататък, Чавес не изгуби нито едни избори. Всъщност, успя да осигури победи за себе си, партията си, лицата в Националното събрание и кметове на общини”, разкрива още бившият военен.

Изборната технология на “Смартматик” била наречена “Система за управление на гласуването”. “Смартматик” станала първопроходец в тази сфера на компютърните системи.

“Системата им позволяваше предаването на изборни данни по интернет до централен компютъризиран отчитащ център. Самите машини за гласуване бяха с дигитален дисплей, система за пръстови отпечатъци, с която да се идентифицира гласоподавателят, и разпечатваха бюлетината за всеки глас. “Смартматик” създаде и оперира цялата система”, разказва разузнавачът.

Чавес най-много настоявал “Смартматик” да създаде системата по начин, така че да се прехвърлят гласове от един гласоподавател на друг без това да се забележи. Той изрично настоял системата да се организира по начин да не оставя следи за променения вот, а от “Смартматик” се съгласили.

След това разузнавачът станал свидетел на няколко избора, чиито резултатите били манипулирани със софтуера на “Смартматик”.

“Един такъв избор беше през декември 2006 г., когато Чавес се изправи срещу Розалес. Чавес спечели убедително, с близо 6 милиона гласа срещу 3,7 милиона за Розалес”, казва свидетелят.

И споделя за още един манипулиран вот - на 14 април 2013 г. Тогава наследникът на Чавес - Николас Мадуро, се изправя срещу Каприлес Радонски. “Изборните резултати се прехвърляха по интернет към контролна зала, в която бяха инсталирани многобройни монитори, проследяващи резултатите от всеки един венецуелски регион. Хората в тази зала виждаха в реално време дали постъпващите резултати са в тяхна полза или обратното.

При следенето на всеки отделен екран можеше да се установи, че постъпващите гласове във всички региони, както и в национален мащаб, бяха от полза на опозицията. Лицата, контролиращи компютъра за отчитане на гласовете, имаха възможността да променят отчитането, прехвърляйки гласове от един кандидат за друг посредством софтуера на “Смартматик”, пише в декларацията си бившият разузнавач.

И продължава: “В 2 часа следобед на изборния ден Каприлес Радонски водеше на Николас Мадуро с 2 милиона гласа. Когато Мадуро и привържениците му разбраха с колко много води Радонски, се разтревожиха, че са изпаднали в криза и ще загубят изборите.

Машините на “Смартматик”, използвани за гласуване във всеки един регион, бяха свързани с интернет и отчитаха информацията си по интернет до контролния център в Каракас в реално време. Така че бе взето решение да се рестартира цялата система.

Мадуро и привържениците му наредиха на контролиращите интернет да спрат връзката с всички региони на Венецуела и да променят резултатите. На операторите на системата за гласуване отне приблизително 2 часа да пригодят резултатите така, че голяма част от гласовете на Каприлес да отидат за Мадуро.

А после, когато отново пуснаха интернет и отчитането рестартира, те провериха всеки един екран поотделно, за да са сигурни, че гласовете са променени в полза на Мадуро. В този момент, системата на “Смартматик” прехвърли гласове от Каприлес Радонски за Мадуро. Когато системните операции приключиха, бяха постигнали убедителна, макар и не толкова голяма, победа с 200 000 гласа за Мадуро”.

Бившият военен подчертава, че софтуерът и основните характеристики на електронната система за гласуване на “Доминион” и останалите компании за отчитане на вот са преки наследници на системата за управление на изборите на “Смартматик”, т. е. всички те произлизат от “Смартматик”.

“Доминион” е една от трите основни компании, отчитаща гласове в САЩ и използва същите методи и същия или много сходен софтуер за съхраняването, трансфера и изчислението на изборните данни.

“Фактът, че машината за гласуване показва резултата от гласуването, който е вкарал в нея гласоподавателя, и разпечатва книжна бюлетина, няма никакво значение. Именно софтуерът променя информацията по електронен път и докладва резултатите. Софтуерът променя информацията електронно, за да съвпадне с желанията на оператора”, пише още разузнавачът.

“Видях от непосредствена близост, че манипулацията и смяната на гласове може да се осъществява в реално време от тайния преброителен център в Каракас. За мен това беше много изненадващо и стресиращо. Така научих пряко, че няма никакво значение какво е решил гласоподавателят.

или какво пише на хартиената бюлетина. Единствено операторът решава какво и как да се брои”, допълва военният.

И казва, че обстоятелствата около президентския вот в САЩ през 2016 г. “странно напомнят за електронно променяните гласове от “Смартматик” на президентските избори във Венецуела през 2013 г.

“Това, което се случи в САЩ, бе, че преброяването на гласовете внезапно спря в пет щата, използващи машини на “Доминион”. Когато спря преброяването, Доналд Тръмп водеше значително. Когато преброяването се възобнови на следната сутрин, имаше забележима промяна в полза на опозиционния кандидат Джо Байдън”, завършва разказа си бившият разузнавач.

Новините от днес и със задна дата