четвъртък, 4 ноември 2021 г.

Арести при акция на ГДБОП, свързана със строителството на АМ „Хемус“

  

                                       Снимки: МВР

Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", се провежда в три области на страната тази вечер. Причината за нея е строителството на магистралата и раздадените по процедурата "ин хаус" стотици милиони. Проверяват се фирми, които са сключили договори с държавната "Автомагистрали" ЕАД.

По неофициална информация има 10 задържани, съобщава БНР. Според БНТ арестуваните са над 10 души. Над 20 са разпитани. Сред задържаните са управители и служители на строителна фирма от Благоевград.

Според източници на националната телевизия разследващи и в момента влизат в офисите на няколко фирми, които имат договори с дружеството "Автомагистрали" за строителството на "Хемус".

Проверени са компании със седалища в Благоевград и Пловдив, съобщи bgonair. Миналата седмица МВР министърът Бойко Рашков коментира, че част от авансово платените средства, без обществена поръчка за "Хемус", са пренасочени към купуване на избиратели. 

ГДБОП извършва обиски в различни места в страната и разследва движението на парите за строежа на магистралата. Подробности за акцията се очакват в четвъртък сутринта.

Преди дни стана ясно, че няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ "Хемус". Това е установила проверка на ГД "Национална полиция". В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството "Автомагистрали".

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков изнесе данни от проверката, която до момента е завършена. Въпреки това обаче продължава да тече и към този момент. Сигналът е получен в Регионалното министерство за нарушения при строежа на лотове от 1 до 9 на АМ "Хемус". В крайна сметка е установено при проверката, че от лот 4 до лот 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж и не са започнати отчуждителните процедури.


В същото време Илков обясни, че проверката е установила, че на фирмите, които се занимават със строежа, са преведени авансово суми. Какви са сумите: за 27 километра на 4-и, 5-ти 6-ти лот са преведени 77 милиона лева авансово, за лот 5 авансово са преведени 91 милиона лева, за лот 6 - 101 милиона лева, а при лотове 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, а са преведени авансово 92 милиона лв. В хода на проверката е установено, че единствено в 4-ти лот са започнали действията по отчуждаване на земи, през които трябва да мине АМ "Хемус".

До момента има разпитани над 150 човека, които са собственици и част от собствениците на земите, през които трябва да мине магистралата.

Вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че има установени десетки документи с невярно съдържание, които са издадени до момента около строежа на АМ "Хемус": "За някои участъци от обекта магистрала "Хемус" никой не знае кой работи и за това има много сериозни причини. За първи път, може би, в историята на България имаме национален обект, който се изгражда - АМ "Хемус", и изграждането на части от този национален обект е с неизвестен извършител".

От своя страна директорът на НАП Румен Спецов уточни, че Агенцията проверява дали операциите са ощетили държавата. Това обаче ще стане ясно на по-следващ етап.

Новините от днес и със задна дата