вторник, 23 ноември 2021 г.

Животът на неваксинираните в Чехия се превърна в ад

  

В чешката столица Прага се проведе протест срещу ограниченията за неваксинираните срещу Ковид-19 в страната, които правителството наложи на фона на сериозното увеличение на новите случаи на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хора преминаха по улиците на града. Те скандираха "Свобода!" и отхвърлиха опитите на чешките власти да накарат населението да се ваксинира.

Демонстрантите нарекоха "предатели" премиера Андрей Бабиш, министъра на здравеопазването Адам Войтех и водещите епидемиолози в страната. За разлика от подобни протести през уикенда в Нидерландия и Брюксел, митингът в Чехия премина мирно. Демонстрантите обаче бяха по-малко, отколкото на аналогична проява миналата седмица, отбелязва АП.

От вчера в Чехия хората, които не са ваксинирани срещу Ковид-19, или не са преболедували причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване, нямат право да влизат в барове и ресторанти, да ходят на фризьор, да посещават музеи и да се настаняват в хотели. Отрицателни тестове вече не се признават.

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират. Напълно ваксинирани срещу Ковид-19 са 58,1% от населението на страната - под средното за Европейския съюз равнище от 65,5 на сто, информира БТА.


Новите случаи на коронавирус се увеличиха рязко в последно време, като рекордът бе подобрен два пъти през изминалата седмица. Вчера чешкото здравно министерство съобщи, че броят на заразените на 100 000 жители за първи път е надхвърлил 1000.

От началото на пандемията в Чехия, с население от 10,7 млн. души, са потвърдени повече от 2 млн. случая на коронавирус. Над 32 000 от заразените са починали.

Новините от днес и със задна дата