четвъртък, 4 ноември 2021 г.

Преболедувалите и ваксинирани ученици няма да бъдат тествани

  

Правитерлството не предвижда локдаун за момента в страната. Тестове за учениците има за две седмици и са достатъчно надеждни и позитивират, дори когато лицето е безсимптомно. Очаква се седмица след връщането на малките ученици от 1 до 4 клас, да започнат присъствено и по-големите ученици. Децата, които са преболедували коронавируса няма да се тества. Това обявиха просветният министър Николай Денков и неговия заместник д-р Александър Златанов.

Децата със специални образователни потребности ще се тестват от родителите вкъщи. Частните училища също ще получат безплатни тестове за малките ученици, уточниха от МОН.

"Кабинетът има политика, която е алтернатива на локдауна, тъй като при локдаун има по-голям риск безсимптомен човек да зарази други хора", коментира зам.-министърът Александър Златанов пред bTV.

"Не ни е страх от локдаун. Ефектът от него е, че ще спре прекъсването на заразата, но условията, които сме поставили сега, правят същото, като сега има дори по-голямо тестване и повече карантиране", обясни зам.-здравният министър.

Според него именно заради по-честото тестване дори намалява допълнително рискът заразен и безсимптомен човек да заразява, защото много повече от тези хора се хващат от тестването и те биват карантинирани. Няма решение, което да е взето на политическо ниво, решенията се взимат от експерти, категоричен обаче беше той.

Присъствено обучение на децата от 1 до 4 клас се очаква да започне от следващата сряда, стана ясно от думите на просветния министър Николай Денков пред Нова телевизия.

"За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник - присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас", уточни Денков.

Той очаква "до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици". Денков обаче заяви, че е предпазлив в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща.


"Проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това беше цената, за да не влиза нищо в устата им. Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран или да се тества", обясни още образователният министър.

Той обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.

"Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест детето се отделя", каза Денков.

В МОН разполагат с тестове за учениците за две седмици. Вчера е започнала нова процедура за още две седмици. Ще се продължи така, ако това е удачен вариант, който да позволи децата да учат присъствено.

"До 250 заболели на 100 000 души училищата учат спокойно присъствен без изисквания, от 250 до 500 учат 50% от учениците в училище на ротационен принцип, от 500 нагоре влиза тестването на децата два пъти седмично - понеделник и четвъртък", обясни още процедурата по връщането на децата в клас зам.-министър Златанов.

При заболяемост от 250 до 500 може пак да се прави тестване и всички деца да са в училище. Няма еднаква  заболяемост във всички общини и затова позволихме да се решава на принцип община и дори училище. Могат децата до 12 години да посещават училище без да ги тестваме, когато родителите са ваксинирани, каза още Златанов.

Децата ще се тестват само в училище. Тези с отрицателен резултат си остават в клас. Ако има положително дете, то се връща вкъщи и се изолира. Децата ще се тестват в класната стая. Там, където има медицински сестри и лекари, те ще се включат в процеса. Ще се отдели около половин час време за тестването в началото на учебния ден, обясни зам.-министърът.

"Вече имаме опита на много европейски страни, които ползват същите тестове. Те са безопасни. Тестовете са достатъчно надеждни. Те позитивират, дори когато лицето е безсимптомно. Не говорим за задължителна ваксинация на деца над 5 години. Това не се предвижда. Единственото, което в момента е важно, децата безопасно да влязат в училище при тестване на тях и целия училищен персонал, който няма зелен сертификат. Тестовете ще се ползват докогато е необходимо. Големите деца също ще се тестват два пъти седмично. Не ограничихме само за 1-4-ти клас. Училищните власти ще приоритизират кои ученици ще участ присъствено при тези условия. Ние сме дали рамката. Мерките са съвсем адекватни на ситуацията", допълни Златанов.

Новините от днес и със задна дата