неделя, 10 октомври 2021 г.

Meteo Balkans с мрачна прогноза за още порои, студ и сняг у нас, ето кога и къде

  

Синоптичната обстановка на Балканите ще продължава да се определя от многоцентрова област от ниско налягане с център над Гърция и Егейско море. Времето ще се задържи динамично и през нашата страна ще преминават серия от циклони, съобщават експертите от Meteo Balkans.

Над Източна Европа налягането ще се задържи високо, което допълнително ще усложнява синоптичната обстановка на Балканите, задържайки процесите над нашата страна, което ще създаде предпоставки от значителни валежи.

В началото на новата седмица времето ще се задържи предимно облачно и дъждовно. Значителни по количества валежи очакваме във вторник в Южна и Югоизточна България. 

В сряда в по-голямата част от страната валежите временно ще спрат, а облачността ще се разкъсва. 


В четвъртък и петък валежите отново ще се активизират под влияние на нов средиземноморски циклон, който ще премине през южните райони на Балканския полуостров, Егейско и Мраморно към Черно море. Синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Времето ще бъде облачно и дъждовно с валежи от сняг по планините. 

По-интензивни ще са дъждовете в четвъртък в Западна и Северозападна България, а в петък - и в Централна България.


Минималните температури ще са между 6° и 11°, а максималните - между 11° и 16° и ще останат без промяна до петък. 


В петък от север ще прониква студен въздух, температурите ще се понижат още. По-съществено ще е застудяването в Западна и Централна България.

В събота и неделя валежите ще спират, облачността от югозапад ще се разкъсва. Ще се задържи сравнително студено. Атмосферното налягане ще се повишава.
 

Новините от днес и със задна дата