четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Заработи българският суперкомпютър Discoverer

 

Новият суперкомпютър Discoverer заработи официално в "София Тех Парк". Стартът на машината бе дадена с реч на министъра на образованието и науката Николай Денков и еврокомисаря Мария Габриел.

Discoverer има изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност от 6 петафлопа. Това го нарежда на 91-во място в света по мощност, като суперкомпютърът влиза в престижната класация TOP 500.

Любопитен факт е, че за да работи суперкомпютърът изразходва 1 мегаватчас електроенергия.

"Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти", каза еврокомисарят Мария Габриел.

В суперкомпютърът, произведен от Atos, се ползват чипове с технологии на Intel, Nvidia, ARM и AMD.

Discoverer е част от мрежата на високопроизводителните машини на ЕС - Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU).

Мощността му ще се използва за изследвания, свързани с биоинформатиката, ваксините, фармацията, молекулярната динамика и механика, квантовата химия и биохимия. Суперкомпютърът може да помогне и за развитието на изкуствения интелект, медицината, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.


След активирането на Discoverer България става дом на един от 8-те суперкомпютъра в ЕС. Европейски суперкомпютри има още в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

"Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма Atos се пребори с времето и обстоятелствата, включително с пандемията и заедно с екипа на "София Тех Парк" инсталира машината", каза Петър Статев, председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

"Пускането на "Discoverer", аз бих го превел на български "Откривател", е безспорен успех, с който България става първата страна на Балканския полуостров с мощен суперкомютър. Ние се нуждаем от тази машина, защото тя може да прави прогнози и анализ за трафика и за метеорологичната обстановка в града, добави той", каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

"Има интерес както от страна на научните среди, така и на бизнеса. Нашият суперкомпютър е частично финансиран от EuroHPC. Затова част от капацитета на този компютър - около 35%, ще се изразходва по общоевропейски задачи. Останалите 65% остават за употреба в България или от фирми или консорциуми, които привлечем. Много важно за нас е този компютър да се използва за обучение на бъдещите кадри, които ще работят с тези високотехнологични компютри", заяви преди време Симеон Стоянов, мениджър "Бизнес развитие" на суперкомпютъра.

По думите на специалиста това е стратегически обект, който е важен за бъдещето на нашата държава и развитието на младите хора.

"Информацията от работата на суперкомпютъра ще бъде обществено достъпна за всеки, който се заинтересува", допълва Симеон Стоянов.

Усилията България да е една от страните членки на Евросъюза, в която е разположен суперкомпютър продължиха няколко години. Това бе и един от приоритетите на настоящия български еврокомисар по иновации, култура, образование и младежки политики Мария Габриел. През миналата година тя заяви, че позиционирането му у нас, ще бъде голяма стъпка напред към превръщането на България в дигитален иновационен хъб на Балканския полуостров.

Новините от днес и със задна дата