понеделник, 18 октомври 2021 г.

Нови записи на ужасите от детска ясла: Писъци, удари и "Няма да ядеш!"

  

Аудиозаписи с писъци, звук от удари и обиди към 2-годишни деца от 23-та ясла в столичния квартал "Лозенец" бяха разпространени в социалните мрежи и предизвикаха редица проверки и уволнения на персонал. 

Става дума за заплахи от страни на възпитателките, психически и физически тормоз на децата в яслата, а аудиозаписите са направени чрез поставени устройства от родители. 

Скандалните записи са от лятото, но сега са станали обществено достояние. "Бела, да те затворя горе ли искаш, веднага млъкни! Не ме гледай! Седни на пейката". Следва звук от удар. "Хайде, бе, смотльо!". "Въобще не ме гледай така, сополанко!", "Няма да ядеш" и "Сядай веднага долу" - това е малка част от записаното.

"Започна да плаче изключително много, не искаше да го водим. Започна да си хапе ръцете и да придобива нервни тикове", споделя Гергана Шкутова - майка на дете от яслата.

Александра Янкулова пък разпознава детето си в записа. То е получило удар заради неприбрана играчка.


"Чух записа вчера. Ми как реагирах - шокирах се, абсолютно откровено, защото това за мене един пример, освен за очевидно отвратително отношение към малки деца - това е пример за предадено доверие. Аз чувам и абсолютно разграничавам гласа на госпожата, която беше отговорна за групата на моето дете, чувам неговото име, чувам как го навикват и то без някаква основателна причина, чува се удар, това ми беше съвсем достатъчно", казва тя.

За записите с насилие директорката Ценка Бойкова твърди, че е научила сега.

"Разпознах гласовете, разпознах кои са хората и съответно още от днес приех методи, с които искам да предотвратя тези неща и да тръгнем по по-добър път напред", обясни Бойкова пред Нова телевизия.

Резултатът - две уволнени служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.

"Чисто като родител съм възмутена, също като админитратор съм възмутена и ще предприема действия този материал да бъде изследван от компетентните органи - прокуратурата", заяви Моника Чеуз от Столичната община.

Новините от днес и със задна дата