вторник, 19 октомври 2021 г.

Скулпторът Радостин Дамасков и дъщеря му Златина Дамаскова представят „Синьо“ в градската галерия „Петко Задгорски”

Скулпторът Радостин Дамасков и дъщеря му Златина Дамаскова представят „Синьо“ в градската галерия „Петко Задгорски”

Съвместен експериментален проект на скулптора Радостин Дамасков и неговата дъщеря Златина Дамаскова ще бъде представен в Бургас. Интересната изложба ще бъде открита на 21 октомври /четвъртък/, от 18.00 часа, в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”.

Това е първата инициатива, в която баща и дъщеря застават рамо до рамо. Популярният творец не скрива вълнението и гордостта си от този факт.

„Дъщеря ми е наш колега, завърши Националната академия. Изложбата е иновативна, за първи път се пресъздава този процес и вярваме, че ще бъде много интересно за посетителите”, сподели авторът на „Компаса” в идеалния център на Бургас.

Целта на изложбата е да покаже визуално начина на съвместяване между отделните жанрове в съвременното изкуство. Публиката ще види 3 стилни пластики, дело на скулптора Радостин Дамасков, и 13 графики, създадени чрез дигиталните технологии от дъщеря му Златина Дамаскова.

Проектът „Синьо” е подкрепен от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

„Процесът синьо“ разглежда традиционния подход по нетрадиционен начин – как с използването на 2D и 3D технологии скулптурната композиция може да се преобразува в други жанрове като рисунка, графика, пластичен релеф и цвят. Класическите образци в живописта и графиката са широко интерпретирани със съвременни средства, но към скулптурата такъв подход е доста ограничен. Линия, цвят, форма – това са ключовите думи в проекта. Преливането им една в друга е основното предизвикателство в него. Този релевантен процес е дълбоко свързан с творческия интегритет на съвременния творец и иновативният подход е задължителна част в него.

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в град Бургас, България. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на Българските Художници.


Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.

2010 - печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова

2011- създава пластиката нулев километър в България, намиращ се в град Бургас

2019 - печели национален конкурс и реализация на паметник на Александър Героргиев - Коджакафалията

За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас.

Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на 'П. Людвиг', както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Златина Дамаскова е родена 1989 г. в град Бургас.

Завършва през 2008 г. Национална Художествена Гимназия ''Илия Петров'' - София, специалност Графика

2012 – Национална Художествена Академия, специалност ''Книга и печатна графика''

Работи в областта на реклама, графичен дизайн и дигитални изкуства.

Новините от днес и със задна дата