вторник, 12 октомври 2021 г.

Четвъртото издание на "Порт Прим Арт Фест" донесе на Бургас незабравими срещи и емоции

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Четвъртото издание на "Порт Прим Арт Фест" оживи културния живот в морския град с ценни премиерни събития. В продължение на три дни - от 7 до 9 октомври включително, форматът представи жанровете кино, театър, литература.

Под светлините на обичани бургаски локации - символът на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА "Приморец", НХК, Клуб "Модерен театър", застанаха плеяда творци - Цветана Манева, Христо Мутафчиев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Георги Тошев. Публиката имаше възможност да се потопи в изкуствата и да общува с тях непосредствено в предразполагаща и уютна атмосфера. Творците от своя страна, топло благодариха на всеки свой гост, за отделеното време и внимание.

Начало на Фестивала на изкуствата поставиха Богдана Карадочева и Стефан Димитров с представянето на биографията си "Безнадежден случай" в компанията на нейния редактор Георги Тошев. Събитието в Гранд хотел и СПА "Приморец" прерасна в своеобразен бутиков концерт, събрал най-популярните и обичани песни на артистичното семейство. Вечерта продължи в НХК с "Плач на ангел" от Стефан Цанев - моноспектакъл на Христо Мутафчиев. Дълго след края на творбата аплаузите към големия български актьор не стихваха.

"Порт Прим Арт фест" отдели специално внимание и на киното. Всеки ден бургазлии имаха възможност да гледат късометражни ленти от селекцията на Международен кинофестивал "Карантината".

Вторият ден на фестивала представи на Бургас писателя, режисьор и актриса Рене Карабаш (Ирена Иванова) и нейната най-нова книга "Писма на Омар до бъдещата му съпруга". Срещата бе много откровена и истинска, изпълнена с откъси от чудната творба на Рене и споделени късчета размисли за живота и важните моменти в него. Публиката припозна книгата като талисман за обич, разбирайки че Рене е срещнала любовта докато е писала творбата. Ярка, незабравима и много интересна, Рене Карабаш е многостранен талант, майстор на размислите, думите, характерите, който свети все по-ярко на българската и чуждестранна културна сцена. Оказа се, че тя отдавна е оценена като изключителен творец от Цветана Манева, със среща с която продължи вечерта. В компанията на журналиста и продуцент Георги Тошев, тя представи биографията си "Тя, Цветана Манева". Публиката видя голямата актриса такава, каквато не я беше виждала дотогава - споделяща случки от своя живот, наред с принципи, размисли, ценности. Вечерта бе повече от откровен и топъл разговор с две дами, които застанаха под светлините и заявиха себе си честно и откровено. Всеки въпрос към тях получи своя отговор, а всяка книга - автограф.

Последният ден  бе денят на Мария Касимова-Моасе. Тя посрещна своите любими бургазлии в Гранд хотел и СПА "Приморец" и се заяви като една от тях като дете, прекарало всяка ваканция в морския град, чиято баба Марийка и нейната фурна бургазлии още помнят. Звучаха откъси от най-новата ѝ книга "Записки от Шато Лакрот" - комедиен роман, вдъхновен от приключенията със съпруга ѝ - френският журналист Стефан Моасе. В по-късните часове публиката се пренесе в Клуб "Модерен театър" на Маруся Русева, където срещата с Мария продължи с разказваческото шоу "Свободно падащи истории". Тя покани бургазлии на вълнуващо пътешествие по стъпките на рода ѝ, няколко поколения назад - от Бургас, до Истанбул и обратно, после в София и театъра. Мария споделяше спомен след спомен, колоритни случки, моменти на смях и тъга, на радост и тежки решения, на абсолютно невероятни случайности с бабите и дядовците си, с майка си Сета и баща си – големият актьор Хиндо Касимов. Вечерта бе изпълнена с емоции, смях, благодарност за споделеното.

"Порт Прим Арт Фест" за четвърти път доведе в Бургас, за среща с бургазлии и гостите на града, актуални творци и събития от съвременната културна сцена. В продължение на три дни публика, изкуства и автори общуваха непосредствено и се учеха едни от други - комуникация и обогатяване повече от необходими на фона на интересните времена, в които живеем.

"Прим Арт Фест" се организира с подкрепата на Община Бургас по идея и инициатива на Гранд хотел и СПА "Приморец". Творчески директор на формата е художникът Стефан Божков, който помага афишът на фестивала да включва винаги интересни срещи и събития. ППАФ се превръща в разпознаваем форум, който носи ценност на морския град включително като стожер на изкуствата, който привлича гости от близо и далеч на есенно море и културен туризъм.


 

Новините от днес и със задна дата