вторник, 12 октомври 2021 г.

Почина началник на реанимация, уличен за смъртта на родилка и бебето ѝ

  

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Благоевград д-р Любомир Димитров е починал след тежко онкологично заболяване.

Той е боледувал от близо година, но до последно е лекувал пациентите си по време на пандемията, съобщава "24 часа".

 Анестезиологът е преживял много тежко смъртта на родилка през юни, която издъхна на операционната маса по време на планирано секцио, а анестезиолог е бил д-р Димитров. Според негови колеги това е ускорило края му. 

Само след два дни началникът на ОАИЛ в благоевградската болница е трябвало да навърши 62 години. Той е завеждал отделението цели 10 години, а цялата му кариера на лекар е преминала в това лечебно заведение.

Припоомняме, че през септември проверката на "Медицински надзор" установи, че лекарска грешка е довела за смъртта на 29-годишната родилка Евгения Крумкова и нероденото ѝ момиченце в МБАЛ-Благоевград. Младата жена издъхна на 16 юни на операционната маса, след като ѝ била поставена упойка. 

Тя трябвало да роди със секцио втората си рожба, тъй като преди 3 години по същия начин дошъл на бял свят първородният ѝ син. Минути, след като анестезиологът поставил упойката обаче, Евгения започнала да се задушава и въпреки усилията на екипа - починала. Лекарите не успяли да извадят от утробата ѝ и бебето.

Медицинските одитори са категорични, че грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на младата жена. Евгения е била интубирана неуспешно два пъти.

"Наистина съдебно-медицинската експертиза доказва, че пряка причина за смъртта на родилката е проблеми при интубацията, които са довели до лошия край. Трудно ми е да коментирам, затова и се провежда това разследване, за да докаже, ако има вина, каква е тя. Най-вероятно, да. Не бих го нарекъл грешка, професията ни е трудна понякога. Просто за секунда, разсейвайки се, лекарят може да причини това, което се случи, за съжаление", коментира директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев, който е и акушер-гинеколог.

Новините от днес и със задна дата