петък, 29 октомври 2021 г.

Ваксинацията е намалила 5,5 пъти смъртността от COVID-19 сред израелците

 Израел връща зеления пропуск, за да намали случаите на коронавирус -  Mediapool.bg 

Масовата ваксинация на жителите на Израел е довела до намаляване на броя на смъртните случаи от новия коронавирус между март и юли тази година с около 5,5 пъти в сравнение с прогнозите на епидемиолозите, сочи проучване на местни лекари, публикувано в електронната библиотека medRxiv.

"За периода март-юли т.г. в Израел от COVID-19 са починали 930 души. Ако не беше предприета ваксинацията, а правителството се придържаше само към ограничителните мерки, то жертвите щяха да бъдат 5120", твърди изследователският екип, ръководен от Ронен Арбел от колежа "Сапир" в град Сдерот, допълва БТА. 

Уточняваме, че в България, само за последния месец починалите от Ковид-19 са повече от 2000, включително и деца.

Учените са анализирали статистически данни за броя на заразените и смъртните случаи на пациенти от COVID-19, включително на израелци над 70-годишна възраст. Те ги сравняват с резултати от изчисления, получени чрез епидемиологични модели.

Оказва се, че между март и юли тази година 930 израелци, сред които и 370 възрастни пациенти, не успяват да се справят с COVID-19. Тази цифра, според изследователите, би била около 5120 смъртни случая, ако нямаше масова ваксинация, което е около 5,5 пъти повече жертви от реалната ситуация.


Според Арбел и неговите колеги това показва появата на някаква форма на стаден имунитет сред израелците през изследвания период от време.

Страната беше една от първите в света, които въведоха стратегия за пълно ваксиниране на населението срещу COVID-19.

Тази програма започна на 20 декември 2020 г, а на 10 януари беше поставена и втората доза от ваксината.

Новините от днес и със задна дата