петък, 17 септември 2021 г.

Има учители и ученици под карантина заради Covid-19

  

Около 1 процент учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 процента от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1,42 на сто.

Малко над 1 процент са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33 процента) и Русе (0,39 процента), съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната - 0,31 на сто. Най-много са останали вкъщи в областите Силистра и Разград - по 0,53 процента.

Министерството на образованието и науката има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" АД за обмен на статистическа информация. Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни.

Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища, е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия. Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки, информират от МОН.

Новините от днес и със задна дата