сряда, 1 септември 2021 г.

Какво влияние имат новите щамове на Covid-19 върху ефикасността на ваксините?

  

Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на Covid-19. Това посочват от Министерството на здравеопазването в пост на страницата си във Фейсбук и отговарят на въпроса какво влияние имат новите варианти на SARS-CoV-2 върху ефикасността на ваксините.

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор, уточняват от здравното ведомство. Целта е да се сведе до минимум вероятността да не бъде реализиран имунен отговор. По този начин ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (пр. по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.). Освен това навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор.

През последните седмици Делта вариантът (B. 1. 617. 2) на SARS-CoV-2 стана доминиращ в Европа, измествайки досега известните варианти на вируса. Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация.

При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява - около 35% за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект, допълват от МЗ.

"Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор.

В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", посочват учените от института "Роберт Кох" в Германия./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата