сряда, 15 септември 2021 г.

Окончателно: Преместиха Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор при правосъдния министър

  

В последните часове от съществуването си парламентът успя да гласува окончателно трансформирането и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата в правосъдното министерство. То ще има занапред само охранителни, но не и полицейски функции. Бюрото ще се отчита на министъра на правосъдието, а той пък от своя страна - на парламента. Заедно със структурата към правосъдното министерство се прехвърлят и всичките му имоти.

Второто и окончателно гласуване на реформата на Бюрото за защита хвърли в атака противниците на законопроекта от ГЕРБ и ДПС. Пледоариите на защитниците и противниците на отнемането на бюрото започнаха още на първата точка за заглавието на законопроекта. ИТН, ДБ и ИБГНИ нарочиха ГЕРБ и ДПС, че бранят главния прокурор. От другата страна им отвърнаха с контра обвинения, че те пък пазят олигарси и бегълци зад граница. От БСП запазиха пасивност по време на дебатите, но подкрепиха голямата промяна с гласуването си заедно с трите партии на протеста.

Веднага след приемането и на последния параграф Тома Биков от ГЕРБ стана за обяснение на отрицателен вот.

"Гласувах против, защото тая работа е смешна и тия аплодисменти са смешни. Местите едно бюро от едната стая в другата, за да можете да кажете нещо на вашите избиратели, които ще ви питат през следващите два месеца - защо не можахте да изберете правителство", обърна се Биков към партиите на протеста.

Той заключи, че ако Иван Гешев стане министър на правосъдието, сигурно веднага Бюрото за защита на свидетелите ще бъде върнато обратно в прокуратурата. "Така не се прави реформа, така се правят глупости", заключи Биков. Реформата не е само да натискате едно копченце", погледна към дясната част от залата той.

В началото на тричасовите горещи само в началото си дебати, пръв думата взе Хамид Хамид от ДПС, който обвини инициаторите на закриването му от ИТН, ДБ и ИБГНИ, че вършат услуги на олигарси и организирани престъпни групи, които с готовност се канят да отстрелят защитени свидетели.

Името му трябва да бъде Закон за осветяване на някои защитени свидетели, констатира Хамид.

"Целта е свидетелите срещу организирани престъпни групи и олигарси да бъдат осветени и отстреляни. Тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати тук, които ги представляват по някои дела", заключи той. "За една малка, на но най-кресливата част това е просто бизнес и още днес ще си броят хонорарите, приятно броене, колеги", пожела депутатът от ДПС.

"За друга част това е пиар, за останалата част това е една мръсна поръчка. Поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на съда, а на правосъдната система", обобщи Хамид Хамид.

Той иронизира вносителите, че това се е оказал най-важният закон в държавата, а когато се е гласувала актуализацията на парите за здраве в НЗОК, "дясната част на залата" се е "изсулила". Хамид подчерта, че не брани главния прокурор Иван Гешев, а законността, защото най-важните функции на бюрото се орязват.

"Колко ниско може да падне някой дори под амбразурата в защита на "Кой", включи се и Николай Хаджигенов, който призова останалите депутати да не репликират Хамид. 

"Реформа в съдебната система за един месец ли се прави?", реагира друг депутат от правната комисия - Анна Александрова от ГЕРБ. 

"Без правителство, без управление и без политическа отговорност? Имате мнозинство в Народното събрание, но това ли е реформата в съдебната система и това ли е вашето виждане и разбиране за правова държава?", попита още Александрова.

Юристът от ИТН Радостин Василев пък контрира, че няма опасност защитените свидетели да се превърнат в жертви.

"Функционалното място на бюрото е в правосъдието, където е било до 2014", категоричен беше той.

Според него желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура "накара хората да излязат по улиците".

"Това не е реформа, но е една пресечна линия, която ще постави ясна граница в НС кои искат реформа и кои искат да пазят статуквото", заяви Василев.

Атанас Славов от "Демократична България" от своя страна подчерта, че този парламент е имал задачата да довърши съдебната реформа, промени Конституцията и да закрие спецправосъдието, но не го е сторил. Той призова пленарната зала да направи единственото, което е в състояние да направи - да закрие бюрото и да го изпрати в министерството на правосъдието.

"Това ще е гаранция за конституционно упражняване на власт. Ако не си оправим правосъдието, можем да мечтаем за висок икономически растеж и за много чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим", предупреди още Славов.

А след изказванията на депутатите от ДПС и ГЕРБ Филип Станев от ИТН възкликна: "ГЕРБ, ДПС, вие сте срам! Срам ме е, че съм в този парламент с вас!"

От БСП до този момент страхливо мълчат и не участват в дебатите, въпреки, че знаят, че Бюрото за защита на свидели, вече не е бюро за защита на свидетели.

Новините от днес и със задна дата