неделя, 12 септември 2021 г.

Без българско месо по магазините догодина

 

В последните месеци, свиневъдите в България многократно алармират за проблемите, пред които секторът е изправен, а като цяло в същото същото състояние е целия животновъден сектор.

Свиневъдството е предфинансов колапс, а според председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство Венцислав Славов, причините са комплексни.

“Един от основните фактори за кризата са рекордно високите нива на цените на суровините и фуражите, които са поскъпнали с до 70%, откакто управлява служебното правителство. Това води до огромни финансови загуби. На практика, всяко едно прасе, което реализираме на пазара, се продава под себестойността си”, коментира Славов пред Радио Варна и поясни, че фалитите в сектора са вече факт и заради абсурдно високата цена на тока за фирмите.

Друга причина за трудностите, според експерта, е болести по свинете.

“Наскоро имаше регистриран нов случай на зараза в района на Пазарджик”, разкри председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Венцислав Славов призова за спешни мерки от страна на държавата за справяне с кризата и спасяването на най-големия сектор в животновъдството.

“България е нетен вносител на свинско месо, а не успяваме да задоволим дори търсенето. Българското месо на пазара е едва 30%”, поясни още експерта и предупреди, че ако не бъде намерен изход от кризата, догодина по това време българската продукция ще бъде 0% и ще купуваме изцяло вносно месо.

Вече са проведени срещи със служебния министър на земеделието Христо Бозуков и на икономиката – Кирил Петков, които са поели ангажимент да разгледат предложенията за справяне с кризата, но очевидно не гледат сериозно на това. А загубите ни са огромни, като от това губи и българския потребител.

Новините от днес и със задна дата