четвъртък, 30 септември 2021 г.

Енергийни експерти предупреждават за тежка зима и нов скок в цените на тока за бита / видео

 istock

Сметките за парно – два пъти по-високи от тези с климатик. Това изчисляват енергийни експерти и предупреждават за тежка зима и нов скок в цените на тока за бита, природния газ и твърдите горива.

Поскъпването по борсите за дърва за огрев и пелети вече е факт.

А от началото на новата година по-високи сметки ще очакват и домакинствата, които се отопляват на ток и парно.
 
С кой тип отопление сметката ще е най-евтина и с кой най-скъпа – разчетите на енергийните експерти в „На твоя страна”.

Всеки процент отгоре в цената на природния газ вече се отразява сериозно по веригата. А на финала - и на сметките ни за отопление. Ръстът от началото на годината при синьото гориво е 300%, показват данните на енергийните експерти.

При електрическата енергия на свободния пазар през последните месеци ръстът е 100%. А това ще повлече нагоре сметките за ток и парно още от началото на новата година, прогнозират експертите. По-скъпо по борсите вече купуваме и дърва, и пелети – средно с между 20 и 40%.

Средно по 125 лева за отопление е сметката на потребител от София. За миналия отоплителен сезон сметката му показва 1200 лева за парно и около 280 лева за ток. Сега се готви за по-трудна зима. 

Енергийният експерт Людмил Костадинов изчислява с кое отопление сметката ще е най-ниска,  и с кое на-висока. Анализира 12 източника по цени към средата на септември.

Отоплението на парно се нарежда на седмо място по икономичност заради покачването на цените, което предстои и от Нова година. Най-икономично ще се греят къщите и малките кооперации с термопомпа, а най-солено излиза отоплението с нафта или духалка, показват разчетите на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят.  Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление - България - 42,8 на сто (129 990 работещи).

Новините от днес и със задна дата