петък, 17 септември 2021 г.

Схемата за фалшиви ТЕЛК решения била за милиони, действала в три болници

 Важно за хората с ТЕЛК - решения ще се вземат по документи, без преглед на  място | Здраве | Новини от България и Света | OFFNews.bg 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и директорът на ГДБОП Калин Стоянов дадоха брифинг пред МВР по повод задържаната група от 7 души за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София. 

"Лицата са лекари, които участват в ТЕЛК-комисиите, и посредници, разследването е продължило повече от една година, държавата е ощетена с милиони левове", заяви Тодоров, но отказа всякакви други подробности, включително за колко случая и за какви суми става дума и как е действала схемата.

"Благодарности за разкриването на този случай на всички участвали служителите, за положения денонощен труд в рамките на повече от година, въпросните случаи са много, благодаря, че до последно нямаше теч на информация. Предстои анализ на всички доказателства", допълни шефът на ГДБОП, който уточни само, че схемата е действала в три столични болници.

Стоянов заяви, че ако Специализираните прокуратура и съд поискат, ГДБОП ще разследва и дали задържаните са действали под чадъра на болнични шефове.

По неофициална информация арестувани са трима председатели на ТЕЛК и четирима посредници. БНТ съобщи, че две от здравните заведения са общинските Първа и Четвърта градска болница в София. Предполага се, че замесените са взимали по около 1000 лева на човек за издаване на фалшиво ТЕЛК решение.

От МВР уточниха, че са разпитани множество свидетели, някои от които - пред съдия. Иззети са документи и парични суми в големи размери.

Новините от днес и със задна дата