Бургас е рекордьор по записани първокласници. Училищният звънец ще удари за първи път за общо 2000 деца. За да поемат увеличения брой ученици, са разкрити 6 допълнителни паралелки в различни учебни заведения. А завишеният интерес към училищата в Бургас не е никак случаен.

"Не само в първи клас, но и в другите класове съм забелязала, че се увеличават и има приток на млади семейства с деца към Бургас. Може би града предлага за младите хора по-добри условия и повече възможности", казва Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас.

За да е по-приятен учебният процес за първолаците, те ще влязат в 90 чисто нови класни стаи.

"Всички класни стаи са с антибактериално покритие, с нови училищни мебели, които могат да се конфигурират по различни начин. Т.е. децата могат да правят кръгче, квадратче, да работят в екип.", казва Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас.

Класните стаи разполагат с модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер.

"Във всяка класна стая вече има тъч дисплей за работа на колегите, за да не използваме по-старата техника наречена мултимедийни проектори, които не винаги дават най-доброто качество", казва Силвия Аврамова, директор на ОУ "П.Р. Славейков"-Бургас.

"Този тъч панел ще ни помогне да изписваме в малки квадратчета, в тесни и широки редове, защото виждате, че нашите дъски са бели. Да могат да се ориентират как да пишат през квадратче, как да изписват буквите всъщност този панел ни помага. Има и много картинки, на които да правят звукови модели", казва Татяна Франгова, учител на първи клас.

Заради модерните технологии в класните стаи за учениците е разработено и специално интерактивно съдържание, което се възприема значително по-лесно от тях. А над 300 преподаватели в Бургаско са преминали и специален курс на обучение, за да могат да преподават по новите методи.

"Имаме разработени уроци по учебното съдържание за съответния клас - 1-ви, 2-ри и 3-ти, които могат да се изпълняват на тази платформа, да се работят екипно от децата, за да може да се провокира тяхната функционална грамотност", допълва Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас.

До момента по общинската програма са ремонтирани близо 300 класни стаи в рамките на 3 години.

"Това трябва да е някаква тенденция за в бъдеще за всички училища не само в Бургас, но и като цяло в България имат нужда от обновяване", казва Никола Папанчев, родител.

И докато в някои населени места в началото на учебната година е характерен недостиг на учители, в Бургас има наплив от желаещи да преподават в учебните заведения.