четвъртък, 2 септември 2021 г.

Прокуратурата протестира пускането от ареста на Кристиан Николов

  

Софийска градска прокуратура внесе протест срещу определението на Софийски градски съд, с което вчера бе изменена мярката за неотклонение на подсъдимия за смъртта на Милен Цветков - Кристиан Николов от "задържане под стража" в "домашен арест", съобщиха от държавното обвинение.

Вчера съдебният състав реши, че 16-месечният престой в ареста на 23-годишния мъж му е дал съответното отражение и реши, че може да се прибере вкъщи с електронна гривна. В затвора Николов бил с добро поведение, работел и проявявал усърдие, заради което получил писмена похвала от началника. Освен това помагал на администрацията. Посещавал и курсове по компютърна грамотност.

Софийската градска прокуратура обаче не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кристиан Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването.

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици. Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението.

В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото. С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Николов да извърши престъпление.

Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение "задържане под стража" спрямо подсъдимия, свързана с опасността той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност.

Софийска градска прокуратура счита, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимия продължава да бъде "задържане под стража". Изменението ѝ в "домашен арест" е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено.

Новините от днес и със задна дата